Er is een gezegde:" Verstand komt met de jaren". Kan dit ook gelden voor zelfvertrouwen, dat je dit in de loop der jaren (verder) ontwikkelt?

Ben nu 30 jaar en dacht dat ik nu eindelijk weleens (helemaal) over mijn onzekere momenten heen was, en soms is dat ook zo maar ik heb ook heftige aanvallen van onzekerheid, om het zo te noemen. Ik vind het ontzettend kinderachtig van mezelf, heb alles wat m'n hartje begeert en toch mopper ik regelmatig op mezelf. Ik trek het me ontzettend aan als ik DENK dat iemand (zelfs vreemden?!?!) boos op me is, of boos naar me kijkt of ik denk dat iemand naar me kijkt omdat ze mij raar vinden.. Ik kan het rationeel goed uitleggen aan mezelf, dat vind ik het vreemde (bijv. waarom zou iemand die mij niet kent, boos op me zijn?!).
Eerder heb ik hier weleens een vraag gestelt over aanstaren van mensen naar mij. Ik weet dat ik dan w.s ook naar die mensen kijk, en sommigen vinden het wellicht niet erg als men kijkt, maar ik voel me er zooo ongemakkelijk bij, terwijl ik weet dat ik er best leuk uitzie. Ik word soms zo moe van mezelf. Wat kan ik nu doen om eindelijk eens mijn gedachten te veranderen, en niet persoonlijk nemen mocht er iemand kijken of naar mijn idee bozig doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Vast wel!! Gewoon je eigen ding doen en denken 'ik ben uniek!' dat is iets wat niemand je af kan nemen!! Onthoudt dat goed! Heb jij ooit wel is een normaal iemand gezien?? Of iemand die geen fouten maakt? En waarom zou iemand die jij niet kent en die persoon jou niet kent boos op jou zijn?! Jij maakt ook foutjes even goed als zij. En zelf vertrouwen moet je opbouwen! Je kan het!! Just make fun!

Ik denk dat dertigers over het algemeen goed weten wat ze willen, maar zich vaak onzeker voelen. Ik ben ook een dertiger geweest dus ik spreek uit ervaring ;-) Dat je denkt dat iemand boos op je is/kijkt en dat je daar gevoelig voor bent, etc etc dat dat wel een beetje in past. Aan de andere kant ben je misschien een iets onzekere type. Het feit dat je het benoemt kan ik alleen maar waarderen (wie ben ik om dit te waarderen, maar toch he) ;-). Misschien is het toch een idee langs de huisarts te gaan. Ligt wel een beetje of je huisarts hierin mee gaat en het niet wegwuift. Daar moet je een beetje mazzel mee hebben. Misschien weet je huisarts wel raad of kan hij/zij doorvragen. Verstand komt inderdaad met de jaren.... volgens mij heb je daar je hele leven voor nodig :) Succes (en waar van toepassing: sterkte)!

Ja, het kan ontwikkelen in de loop der jaren. Zelfvertrouwen betekent dat je jezelfvertrouwd en iets van zekerheiduitstraalt. Onzekere mensen moeten zelfvertrouwen ontwikkelen. De omgeving kan aan mensen zien of ze zekerheid uitstralen of een assertieve houding laten horen/merken. Vaak zijn er methodieken en trainingen waar je leert zelfvertrouwen op te bouwen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100