Daar is geen standaard advies voor te geven. Het hangt helemaal af van de klachten die je hebt, en de ernst van de slijtage. In het algemeen geldt dat je beter geen fysiek zwaar werk kunt doen, en dat je waarschijnlijk ook beter geen werk kunt doen waarbij je de hele dag in één houding staat of zit, maar beter iets waarbij je staan, zitten en lopen kunt afwisselen.
Maar verder: er zijn mensen met rugslijtage die alleen klachten hebben bij zwaar tillen of zwaar werk zoals het schrobben van een vloer, en er zijn mensen die amper kunnen lopen. Het hangt dus helemaal af van wat bij jou precies het probleem is.
Als je werkt, kun je altijd vragen rondom gezondheid en werk bespreken met je bedrijfsarts. Daarnaast kun je - werk of geen werk - je behandelend arts om advies vragen. Veel revalidatiecentra hebben ook een afdeling voor arbeidsrevalidatie, en daar kan ook vanuit diverse disciplines gekeken worden wat jouw belastbaarheid is ten aanzien van werk. Daarnaast is het natuurlijk zaak om zo goed mogelijk te blijven functioneren, en uit onderzoek blijkt dat werk daarin heel belangrijk is. Zodra mensen met chronische pijnklachten voor langere tijd uit het arbeidsproces zijn, blijkt het moeilijker te worden om terug te keren. Behoud van werk, en het kiezen van geschikt werk, is dus ook voor je eigen gezondheid een hele goede focus. Het is belangrijk om werk te hebben dat je goed vol kunt houden.
Een fysiotherapeut kan je adviseren over hoe je je rug het beste kunt gebruiken, en kan je oefeningen geven om de spieren rondom je rug zoveel mogelijk te verstevigen, zodat de tussenwervelschijven minder worden belast. Een ergotherapeut kan advies geven over hoe je bepaalde handelingen het beste kunt uitvoeren, over zitten, een geschikte stoel, etc. Dat zijn ook dingen waardoor je beter kunt werken met minder klachten. Als je een goed idee hebt van wat je kunt en niet kunt, kun je ook beter beoordelen welke werkzaamheden je wel of niet uit kunt voeren.
Je kunt jouw vraag dus vanuit diverse richtingen benaderen: kijken naar je mogelijkheden qua werk en daarvoor bepaalde professionals inschakelen (bedrijfsarts, arbeidsrevalidatie of -reïntegratie) of je kunt meer vanuit de behandelende sector (fysiotherapeut, ergotherapeut, evt. revalidatiearts) zoeken naar hoe je optimaal kunt functioneren, en daarbij het werk in je achterhoofd houden. Welke weg het beste bij jou past, hangt af van je klachten en van je huidige situatie wat betreft werk en studie.