Vind het eng naar de gynaecoloog te gaan, iemand tips?

moet voor menstruatieproblemen
(te lang, te veel, te pijnlijk)
naar de gynaecoloog.
de huisarts zei dat ze een echo gaan maken..
wat kan ik hierbij verwachten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat ze inderdaad een echo gaan maken ; uitwendig, dus je mag je broek aanhouden en je benen bij elkaar. Voor de rest is het voornamelijk met je praten wat hij/zij doet. Mijn dochter moest voor het zelfde onderzoek en was als de doód, maar uiteindelijk is het haar honderd procent meegevallen. Het lijkt veel enger dan het is. En ...die man of vrouw is er tenslotte voor.

Je hoeft niet bang te zijn maar ik begrijp het wel. Het is mogelijk dat de gynaecoloog een echoscopie doet, inwendig is dat.Hij/zij brengt een staafje met glijmiddel naar binnen, kijkt op het schermpje wat naast de onderzoektafel staat. Voor je het weet ben je terug aangekleed en ben je er van af. Neem voor alle zekerheid natte doekjes mee voor als je toch naar het toilet moet omdat je nerveus bent. Ikzelf ben de tel kwijt hoe veel keer ik naar de gynaecoloog moest en ik kan je verzekeren dat het echt allemaal meevalt.

Kan je niet voorbereiden op de echo, wel op de gynaecoloog zelf en alles eromheen. Ik ben er een keer 's nachts met spoed terechtgekomen, dus totaal onvoorbereid. Het ziet er ten eerste enger uit dan het is; alle instrumenten zien eruit als een soort martelwerktuigen. Vraag aan de gynaecoloog of hij/zij wil vertellen wat hij/zij aan het doen is, of met je wil blijven praten tijdens het onderzoek. Bij mij hielp dat erg, ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om al mijn vooroordelen over gyneacologen uit de wereld te helpen. :) Volgens mij vinden ze dat ook niet zo erg. Als er dingen bij je ingebracht worden: ja, ze zijn koud en nee, dat is niet erg prettig. Het kan pijn doen, maar houdt dan in je achterhoofd dat het weer over gaat en dat het is om iets dat erger is te verhelpen. Gewoon even kiezen op elkaar en doorbijten! Veel sterkte :)

De beste tip die mij ooit is gegeven. Doe iets lekker langs aan voor het geval je inwendig onderzocht wordt. Een lang t-shirt, wijde trui of een jurkje. Zo voel je je niet zo 'naakt' als je je onderkleding uit moet doen en die tafel op moet. En makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer te ontspannen op de tafel. Hoe meer ontspannen je bent, des te minder merk je van het onderzoek. De eerste keer naar een gynaecoloog is voor vrijwel iedere vrouw/meisje doodeng, maar mij viel het toentertijd 100% mee!

De gynaecoloog, of het nu een man of een vrouw is, legt je heel goed uit wat er gaat gebeuren. Soms maakt de gynaecoloog de echo zelf maar die wordt ook vaak gemaakt door een gespecialiseerde assistent. Meestal lukt dat wel via de buik maar afhankelijk van wat er precies nodig is aan gegevens of je erin geslaagd bent je blaas goed gevuld te houden kan het ook vaginaal gedaan worden. Eigenlijk hoort een inwendig onderzoek gewoon tot de standaardprocedure van een gynaecologisch consult omdat het waardevolle informatie oplevert over de anatomie en eventuele afwijkingen van je geslachtsorganen, zoals je baarmoeder. Ontspan je zo goed als je kunt en neem eventueel iemand mee waar je je op je gemak bij voelt zoals je partner of een goeie vriendin. Maak het niet meer beladen dan het is. Het gaat die dokter erom je van je klachten af te helpen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100