Welke vorm word bedoeld met trombocytopenische purpura?

Ik zag dit namelijk staan in mijn medicijn bij bijwerkingenOp google heb ik al gezocht maar er staat nergens precies diezelfde bij een paar voorbeelden wat ik te voorschijn kreeg:
Immuun trombocytopenische purpura (ITP)
Trombotische trombocytopenische purpura (TTP)
Idiopathische trombocytopenische purpura


Welke is nu de goede?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Trombotische trombocytopenische purpura is in elk geval bekend als bijwerking van bepaalde medicatie. Ik weet natuurlijk niet over welk middel je het hebt. Idiopathisch betekent letterlijk dat de oorzaak niet bekend is. Dus als de oorzaak bekend is (een bijwerking van medicatie) dan kan het nooit idiopathisch zijn. Immuun trombocytopenische purpura wordt ook wel de ziekte van Werlhof genoemd, dat is een zeer zeldzame auto-immuunziekte waarbij dus je immuunsysteem je eigen bloedplaatjes afbreekt. Of dat ook kan ontstaan als bijwerking van medicatie, is mij niet bekend. Trombocytopenische purpura als bijwerking van medicatie wordt ook wel geneesmiddel geïnduceerde trombocytopenische purpura genoemd, of secundaire trombocytopenische purpura. Toegevoegd na 6 minuten: Nog een paar 'doorlees'-bronnen over deze bijwerking bij medicatie, en over het verschil met bijvoorbeeld de auto-immuunvariant. Toegevoegd na 18 minuten: Ah, het gaat om paracetamol, zeg je. Daarover is discussie, of trombocytopenie wel een bijwerking is, of dat het meer een toevalligheid is omdat paracetamol vaak gebruikt wordt bij virale beelden. Lees daarover wat staat in een uitgebreide beschrijving van het Lareb, het landelijk registratiebureau voor bijwerkingen van geneesmiddelen, over trombocytopenie (en daarmee ook trombocytopenische purpura, dat betekent gewoon dat je paarse, niet wegdrukbare plekken hebt als gevolg van een laag gehalte aan bloedplaatjes, dus de eigenlijke bijwerking is de verlaging van de bloedplaatjes, de trombocytopenie dus: "Door geneesmiddelen veroorzaakte immunologisch gemediëerde trombocytopenie is een zeldzaam verschijnsel. Epidemiologische studies laten incidenties zien van rond de 10 gevallen per miljoen inwoners per jaar [2,3]. (..) Trombocytopenieën tegen veelgebruikte analgetica als paracetamol en NSAID's zijn beschreven, al bestaat er twijfel of de reden van gebruik van deze middelen bij virale ziektebeelden geen bron van confounding is. Naast een verminderde aanmaak van trombocyten kunnen sommige cytotoxische middelen ook via een immunologische reactie aanleiding geven tot afbraak van trombocyten." Bron: http://www.lareb.nl/LarebCorporateWebsite/media/publicaties/Trombocytopenie-door-geneesmiddelen-2008.pdf Antwoord op je vraag is dan dus trouwens dat dit soort trombocytopenische purpura wel immunologisch gemediëerd zijn, maar het is geen auto-immuunreactie.

Bronnen:
http://test.website.lareb.nl/LarebCorporat...
http://www.codexmedicus.nl/sectie/1/Chap1d...
http://www.fkmobiel.cvz.nl/Preparaattekste...
http://www.springerlink.com/content/h24515...

Het betreft ITP, Idiopatische Trombocytopenische Purpura. Een ongewenste immuunreactie: optreden van een tekort aan bloedplaatjes waardoor bloedingen kunnen ontstaan.

Bronnen:
http://test.website.lareb.nl/LarebCorporat...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100