Wat gebeurt er met je lichaam/hersenen als je 45 graden koorts hebt?

Hmmm.... Volgens mij is de vraag hierboven al genoeg uitleg

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

45°C temperatuur in je hersenen is op zich wel mogelijk, maar je zal het niet écht meemaken, want dan ben je waarschijnlijk al dood. Je hersenen gaan niet "verbranden" in de zin dat ze in de fik gaan of zo. Maar vanaf 43°C wat wel gebeurt is dat de eiwitten in je hersens beginnen te denaturaliseren. Op zich is dat precies hetzelfde proces dat de eiwitten in je biefstuk ondergaan tijdens het bakken, dus in zekere zin, zou je ook kunnen spreken over 'koken', maar 'verbranden' lijkt me een beetje overdreven... De denaturalisatie van de eiwitten gaat overigens in verschillende stappen. De eiwitten zijn lange ketens van aminozuren die op een hele precieze manier in elkaar zijn gevouwen zodat ze hun werk kunnen doen. Als de temperatuur stijgt boven een bepaald niveau, dan verandert de structuur en de eiwitten gaan ontvouwen. Eerst is dat proces omkeerbaar, dus zou je nog kunnen herstellen, maar vanaf een bepaald punt is dat onomkeerbaar en is de schade onherstelbaar. Als het zo ver is, dan ben je trouwens allang hartstikke dood. O ja, en nog een ding: je lichaam kan een hogere temperatuur verdragen dan je hersenen, dus het is goed mogelijk dat iemand met een veel te hoge lichaamstemperatuur geen hersenschade oploopt. De lichaam heeft bepaalde mechanismen om de hersenen te beschermen tegen oververhitting.

Vanaf 44 graden begint het verbrandingsproces dus bij 45 graden ben je letterlijk je hersens aan het verbranden.

Vanaf ongeveer 42 graden stolt het eiwit in je lichaam. Je hersenen bestaan voor het grootste deel uit eiwit. 45 graden koorts overleef je dus niet. Ook je andere organen zullen trouwens niet meer goed kunnen functioneren bij een dergelijke temperatuur.

Ik had een keer toen ik 6 was 44.6 graden koorts en toen was ik helemaal warm en ik kon niet goed nadenken. Geen leuke ervaring.

Als de lichaamstemperatuur oploopt, tot boven de 42 graden leidt dit tot de dood. Ik betwijfel dan ook of je ooit de 45 graden kunt bereiken.

Dit is bij mensen niet met het leven verenigbaar. Wikipedia: Als de lichaamstemperatuur boven de 42 °C stijgt, leidt deze tot de dood door denaturatie van eiwitten

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Koorts

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100