Waarom prikken ze met bloed prikken in de ader en niet gewoon in de huid ?

Want als ze gewoon in de huid prikken komt er toch ook bloed uit..

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er bestaan 3 soorten 'vaten'. DE SLAGADERS: Komen van het hart en gaan naar organen en weefsels toe, om ze te voorzien van zuurstof en voedingsstoffen. DE ADERS: Komen van de organen en weefsels en gaan naar het hart toe, om de afvalstoffen af te voeren. DE HAARVATEN: Deze vaten vind je enkel terug in weefsels, en zijn vaak kleiner dan een millimeter. Sommige kan je zelfs niet waarnemen met het blote oog. Deze haarvaten vind je terug in elk weefsel, bijvoorbeeld de huid. De reden dat ze in een ader (of slagader) prikken is om 2 redenen. Namelijk omdat het veel te traag gaat om met een naald (zelfs de dunste naald is te dik) bloed uit haarvaten te trekken. En omdat haarvaten een eigen defentie-systeem hebben. Als er bijvoorbeeld in je huid geprikt word, zullen de haarvaten nog eens extra verdunnen, waardoor dit zeker onmogelijk word. Het komt er dus op neer dat het ook gewoon niet gaat om bloed te prikken van in de huid. Als een wonde (bijvoorbeeld een schaafwonde) bloed, is dit altijd omdat er een ader geraakt is. Je kan je afvragen: 'bloed het dan niet veel meer als er een ader geraakt is'. Alweer komt hier het defensiesysteem, bloedvaten zullen uit zichzelf een beetje dichtknijpen. En er bestaan ook zeer kleine aders, die eruit zien als haarvaten.

Het bloed dat uit je "huid" komt, komt uit hele kleine adertjes die een vertakking zijn van de slagader. Daar kun je lang niet zo makkelijk bloed uithalen als uit de grote ader.

Omdat via de huid er niet snel genoeg bloed uit komt en het wondje snel de neiging heeft zich te sluiten Bij het prikken in een ader blijft de holle naald in de bloedbaan en is het buisje 9 of meerdere ) snel vol. Een ader is nu eenmaal groter dan haarvaatjes.

Klopt, maar daar komt veel minder bloed uit (zijn dunnere vaatjes) en daar kun je niet zomaar een buisje mee vullen. Maar veneus bloed (uit een ader) heeft ook een wat andere samenstelling van capillair bloed (uit een haarvaatje). Sommige metingen kúnnen alleen op veneus bloed worden gedaan, en andere metingen zijn soms preciezer bij veneus bloed. En als er verschillen zijn tussen het ene en het andere materiaal, is het altijd zo dat voor veneus bloed veel meer en betrouwbaarder standaardwaardes bekend zijn, dus dat de waardes verkregen uit veneus bloed, betrouwbaarder te interpreteren zijn. Daar komt dan ook nog eens bij dat bij afname van capillair bloed, bijvoorbeeld uit een vingertop, degene die bloed afneemt, veel sneller in aanraking zal komen met het bloed van de patiënt dan bij een veneuze bloedafname. Dit kan een extra argument zijn om liever te kiezen voor veneuze afname, als dit mogelijk is en veilig is voor de patiënt natuurlijk.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100