bestaat er iets wat met kenmerken veel op autistische stoornissen lijkt, maar waarbij er geen problemen zijn met het inleven in anderen?

gewoon benieuwd.

Dus wel veel kenmerken het zelfde, maar dan wel in kunnen leven in andere mensen en in hun gevoel, en begrijpen wat mensen nodig hebben/bedoelen als ze met je praten over bijvoorbeeld hun problemen.

alvast bedankt

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat kan ADD zijn. Bijvoorbeeld dat je dingen niet kunt overzien, dat is een gemeenschappelijk kenmerk. Bij ADD is er geen problemen met sociale contacten. Kijk maar eens op wikipedia!

Het kan zijn, dat de persoon geen autisme heeft, maar wel een aantal kenmerken ervan ("auti-trekjes"). Het kan ook zijn, dat de persoon autisme heeft, maar zich wel redelijk kan inleven in een ander. Geen mens is hetzelfde als een ander en ook niet iedere autist is gelijk aan een ander.

Jammer dat je niet benoemt om welke kenmerken het gaat. Allereerst: er zijn zoveel soorten autisme als dat er autisten zijn. Veel autisten zijn enorm prikkelgevoelig, anderen totaal niet en zoeken juist een bepaalde mate van overprikkeling. De meeste autisten kunnen zich minder gemakkelijk verplaatsen in de ander, maar sommige autisten kunnen dit wél heel goed. Soms door vooral de positie van de ander te beredeneren, en soms door heel goed de subtiele signalen van lichaamshouding e.d. te analyseren. Dan komen ze tot hun inleving op een andere manier dan de meeste neurotypicals (=niet-autisten, die ook geen andere 'afwijkende' neuro-bedrading hebben) maar wel met hetzelfde resultaat, en soms zelfs beter. En er zijn ook autisten die gewoon dit symptoom in veel mindere mate hebben dan wat meestal gezien wordt bij autistische stoornissen. Dan je vraag naar een ándere stoornis dan uit het autisme spectrum die hierop lijkt: ADHD heeft - in elk geval bij bepaalde mensen - een overlap van symptomen met autisme. In andere gevallen lijkt het een totaal tegengestelde aandoening te zijn, dus het verschilt nogmaals ERG per persoon. Wat verder op autisme kan lijken zijn bepaalde persoonlijkheidsstoornissen, vooral de schizotypische en schizoïde, maar in sommige gevallen ook de borderline, afhankelijke, obsessief-compulsieve en vermijdende persoonlijkheidsstoornis, en de andere soms ook wel. Ook dat zijn weer stoornissen die enorm kunnen verschillen per persoon trouwens. Mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) hebben soms een op autisme gelijkende prikkelgevoeligheid en problemen met figuurlijk denken. De obsessief-compulsieve stoornis heeft als overlappend kenmerk het vasthouden aan heel strikte patronen en het angstig worden wanneer dit doorbroken wordt, en mensen met een sociale fobie kunnen autistisch lijken in hun terughoudendheid in sociaal contact, terwijl zij niet het inlevingsvermogen missen waar veel/sommige autisten moeite mee hebben. Tenslotte kan iemand die erg introvert is, of iemand die erg gevoelig is, ook bepaalde autistische kenmerken hebben, terwijl hij/zij helemaal geen stoornis hoeft te hebben. En iemand kan natuurlijk ook gewoon wat autistische trekken hebben, zonder dat hij/zij voldoende kenmerken of beperkingen heeft om een diagnose bij te kunnen stellen. Dat zie je vrij regelmatig bij mensen waar autisme voorkomt in de familie, die hebben er soms een beetje een 'tik' van zonder dat ze echt autistisch zijn.

Ja, sterker nog, de meeste mensen hebben wel een of meer ' autistische trekjes' die niets met echt autisme te doen hebben. Helemaal kunnen opgaan in een hobby of interesse bijvoorbeeld, of je afsluiten voor je omgeving als je zit te lezen of computeren. Niet op het juiste moment de sociaal meest gewenste reactie kunnen (of willen !) geven, dingen liever alleen doen, dingen altijd op dezelfde manier doen, van je stuk raken bij verandering van omgeving of plannen, gefascineerd kunnen raken door bepaalde patronen, herkenbaar, komt veel voor bij autisme, maar is allemaal ' binnen het normale' . Als je wilt weten of je veel autistische trekjes hebt zijn daarvoor op Internet uiteraard meer dan genoeg testjes te vinden. Maar pas op : stel aan de hand daarvan zelf GEEN diagnose ! Zeker niet als je nog nooit echt tegen problemen aan bent gelopen.

Bronnen:
http://tests.psychologiemagazine.nl/Gezond...

Ook het syndroom van Asperger kent autistische trekjes. Kijk eens op Wikipedia.

Veel mensen met autisme hebben wél inlevingsvermogen met anderen. Dit is gebleken na een onderzoek. Empathie bestaat uit 2 componeneten; cognitieve empathie en affectieve empathie. Cognitieve empathie is het vermogen om gevoelens van anderen te begrijpen en te kunnen lezen. Mensen die hierin goed scoren, kunnen een situatie goed vanuit het perspectief van de ander bekijken. Affectieve empathie is het vermogen mee te voelen en begaan te zijn met de ander. De onderzoekers konden aantonen dat autisten meestal evenveel affectieve empathie konden tonen als niet-autisten. Echter op het gebied van cognitieve empathie hebben ze moeilijkheden. Mensen met een ASS stoornis kunnen minder goed gevoelens lezen, maar als hen duidelijk wordt verteld hoe iemand zich voelt, zijn ze wel in staat te zijn begaan met die persoon. Jongeren met autisme hebben daarom vooral moeilijkheden wanneer het niet duidelijk is hoe iemand zich voelt. het lijkt dan of ze geen interesse hebben in het gevoel van de ander. Zodra echter expliciet wordt uitgelegd hoe de ander zich voelt, kan de autist een heel andere kant van zichzelf laten zien. Het is dus onzin van die psychiater om te zeggen dat autisten zich niet kunnen inleven. Er zijn wel autisten die ook geen empathie kunnen voelen, maar lang niet allemaal!

Bronnen:
http://www.onlinepedagoog.nl/nieuws/bekijk...

Ik denk aan Hsp. Zie http://www.hsponline.nl/

a-typische pddnos

ik heb geen naam of kant-en-klaar plaatje maar veel hoog/ gemiddeld functionerende kinderen/mensen met autisme kunnen zich op een hele scherpe manier inleven. sommigen kunnen de sfeer zelfs voelen. vaak kan iemand hele psychologische gesprekken voeren met anderen. ook eigen problemen worden vaak beredeneerd. dat is gewoon een manier van ermee omgaan. er zijn heel veel verschillende soorten autisme en ook elk mens met autisme is anders.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100