Kan de dokter aan een bloedtest zien of je zwanger ben?

Stel je laat je bloed prikken om bijvoorbeeld te onderzoeken of (ik zeg maar wat) je ijzertekort in je bloed hebt, kan hij dan aan de hand van de resultaten ook zien of je zwanger ben?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Alleen als daar specifiek op getest wordt. Als je je Hb laat bepalen, zullen ze niet gaan testen op zwangerschapshormonen, net zo min als ze dan op bloedsuiker of of SOA's of ontstekingsverschijnselen testen. Er wordt getest om te controleren, vermoedens te bevestigen of te ontkennen. Als er geen reden is om op iets te controleren, gebeurt dat ook niet - zinloos, te duur, niet effectief. Als er vermoed wordt dat iemand zwanger is en daarom een laag Hb heeft, kan het wel gecombineerd worden natuurlijk.

Bloed wordt alleen onderzocht op wat de arts afgevraagd, dus als er niet gevraagd wordt om op zwangerschap te onderzoeken zal het niet naar voren komen uit de bloedtest. Toegevoegd na 40 seconden: Afgevraagd is aanvraagt

Ja dat kan, maar ook d.m.v. een urinetest

Dat kan wel, als er gericht naar gezocht wordt maar dat wordt in de praktijk nooit gedaan. Een simpele test met urine voldoet uitstekend in de praktijk. De verloskundige doet in het begin van de zwangerschap een zogenaamde termijnecho om het stadium van de zwangerschap te bepalen. Het routine bloedonderzoek is bedoeld om o.a. bloedarmoede en HIV te controleren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100