Is dit normaal?

Tijdens de introductieweek van mijn opleiding kregen wij bijzonder weinig slaap. Op de laatste dag was ik dan ook vrij moe maar wel happy. We stonden in een café en een dronken jongen legde steeds zijn arm om mijn schouders, ik duwde hem iedere keer weg, maar hij bleef het doen totdat ik naar buiten liep. De tranen stroomden over mijn wangen, ik trilde enorm en voelde me diepongelukkig. Is dat normaal? Wat zou er aan de hand kunnen zijn geweest?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat weet alleen jij. Misschien herrinderde die jongen je ergens aan waar je liever niet aan herrinert wil worden.

Door weinig slaap en het drinken van veel alcohol kunnen je emoties op hol slaan zonder dat je er zelf iets aan kunt doen. Een vriendin van mij begon, nadat ze weinig slaap had gehad en teveel had gedronken, ook een keer zomaar zonder reden te huilen midden in een discotheek. Of het normaal is weet ik niet, maar het komt wel degelijk vaker voor.

De jongen heeft gevoelens in jouw losgemaakt, misschien veroorzaakt door bepaalde herinneringen, waar je je tot dat moment nog niet bewust van was. Deze komen recht uit je onbewustzijn, diep uit je hart en zijn getriggerd door wat hij deed. Wat hiervan de oorzaak is kan alleen jij vertellen. Ga bij jezelf na wat er precies met je lijf en je emoties gebeurde zodra hij zijn arm om je heen legde en dit bleef doen. Misschien herken je het met emoties uit het verleden of emoties die je lange tijd hebt geprobeerd te onderdrukken. Probeer de fysieke gevolgen van de gebeurtenis te linken met de emoties die bij je opkwamen. Het zijn waarschijnlijk geen nieuwe gevoelens; ze kwamen enkel naar de oppervlakte.

Ha, die MarieAnne; Voor jou is dit gezien je vraag dus niet normaal. Voor mij persoonlijk ook niet. Maar er zullen gerust mensen zijn die door oververmoeidheid snel emotioneel kunnen worden en voor wie deze reactie dus wel normaal is.

Interessante vraag! Of het concrete incident iets bij je los heeft gemaakt en waar dat dan vandaan zou komen dat kan ik niet beoordelen. Misschien kun je dat zelf, alleen jij zelf kunt beoordelen of het nodig is om dit wel of niet te analyseren. In het algemeen gesteld denk ik dat het vrij normaal is om na een week van zo weinig slaap (en misschien ook meer alcoholgebruik dan normaal) je emoties wat minder onder controle te hebben. Van puur slaapgebrek kunnen de gekste dingen iets in je triggeren. Ik heb zelf ook ooit meegemaakt dat ik na een uitwisselingsweek met weinig slaap (en ook veel alcohol en ongezond eten) terwijl we wachtten op de trein terug zomaar moest huilen. Een paar vriendinnen vroegen me wat er was en begonnen allerlei mogelijke redenen aan te dragen, maar eerlijk gezegd had ik geen idee waarom en kon er geen enkele aanleiding voor verzinnen. De vraag is denk ik ook waarom je wilt weten waarom. Heb je er echt last van of is het gewoon dat mensen van nature een reden willen hebben? Soms gebeuren dingen zonder te weten waarom, maar ik denk dat dit vrij normaal is.

Ik heb, lang geleden, in een zelfde situatie gezeten. Gelukkig was ik goed uitgeslapen maar werd ook door een dronken vent lastig gevallen. Ook iedere keer zijn arm om me heen slaan ondanks dat ik hem diverse malen had gevraagd om weg te blijven. De 1 na laatste keer heb ik hem gezegd dat hij een dreun zou krijgen als hij het nog een keer zou doen. Dat gebeurde dus en toen heb ik hem een dreun voor z'n hoofd verkocht. Ik voelde me heel sterk doordat hij zo dronken was en ik voelde mij ook in mijn recht staan. Ik sla eigenlijk nooit maar heb me zo aangerand gevoeld dat ik ging slaan. Doordat jij je ook al gedurende langere tijd liep te ergeren aan die vent en omdat jij je ook aangerand voelde, liepen je emoties hoog op. Waarschijnlijk had je ook willen gaan slaan maar je bent naar buiten gelopen en was toen van hem af. Op dat moment brak je bij wijze van spreken en dat uitte zich bij jou in trillen en huilen. Waarschijnlijk komt dit met name door de onmacht die je voelde en door het intense gevoel van onrecht, want het was eerlijker geweest als hij buiten had gestaan en niet jij. Ik denk dus dat het slaapgebrek je emotioneel zwak maakte en dat is heel menselijk. De ene persoon is echter gevoeliger voor slaaptekort dan de ander.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100