Wat kunnen nog meer oorzaken zijn van extreme vermoeidheid?

Mijn zoon (15) is de laatste weken abnormaal moe. Soms gaat hij uit zichzelf al om 19:30 uur naar bed, maar de laatste tijd ligt hij er altijd al voor 21:30 in.

Gisteravond zijn we nog met hem naar de huisartsenpost geweest omdat hij de hele dag al pijn in zijn borst had, maar daar zeiden ze dat het op het oog verder wel goed was, enkel wat opgezette kliertjes in de nek/hals.

Wij vinden dit eigenlijk niet normaal voor een -verder gezonde- jongen van 15 jaar en hebben daarom al een afspraak voor vrijdag bij de huisarts gepland staan.

We denken zelf aan Epstein Barr (pfeiffer). Ik vermoed dat hij zowiezo even moet bloedprikken dus mijn vraag is wat dit nog meer voor oorzaken kan hebben zodat we dit er eventueel bij de huisarts nog bij kunnen aankaarten?

Toegevoegd na 6 dagen:
Ivm het moeten sluiten van de vraag:

Allemaal een plus voor jullie antwoorden. De uitslagen van de onderzoeken zijn inmiddels binnen maar die zagen er gelukkig goed uit. Blijft de vraag waar de extreme moeheid vandaan komt (vindt de huisarts ook) dus er komen nog vervolgonderzoeken.

Bedankt!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bij de ziekte van Pfeiffer ben je niet alleen moe, maar heb je ook vaak last van je keel en koorts, en behoorlijk opgezette klieren. Daarnaast kun je geel worden omdat je leverfunctie verstoord is. Het kan ook gewoon met de groei te maken hebben, als het lich aam op dit moment aan het groeien is heeft het gewoon daar al zijn energie voor nodig en ben je dus extraam moe. Gewoon even langs de huisarts, inderdaad bloed laten prikken op oa EpsteinBarr, schildklier en Hb dan weet je het zeker.

Bronnen:
Eigen ervaring

Lijkt inderdaad wel op de ziekte van Pfeiffer, maar dezelfde symptomen zou je ook kunnen hebben bij bloedarmoede, ziekte van Lyme en nog heel veel anderen.

Moe zijn kan heeel veel verschillende oorzaken hebben. Dat je zoon van 15 zo moe is..is echt niet gezond.. De beste methode om daar achter te komen is om inderdaad bloed te laten prikken. Vraag (eis) een uitgebreid onderzoek.. Ik ben ook jaren moe geweest. en nooit hebben ze wat gevonden.. tot dat ik ook hartkloppingen kreeg. toen werd ik wel onderzocht.. en bleek mijn schildklier niet te werken..Dus eis gewoon een uitgebreid onderzoek. Zeker als hij ook pijn op zijn borst heeft.. Suc6 en laat je niet wegsturen morgen bij de huisarts..

Er zijn meerdere ziektes mogelijk uiteraard, maar naast de ziekte van Pfeiffer lijkt me bloedarmoede en een serieuze griep de kanshebbers. Het is hoe dan ook het beste even met hem naar de huisarts te gaan, want precies zoals je zegt...het is niet normaal als een gezonde jongen van 15 dit heeft. Het is uiteraard wel het moment om een serieus griepje te hebben (hoeft niet Mexicaans te zijn) en ook dit kan extreme moeheid veroorzaken. Verder hoef je niets aan te kaarten bij de huisarts hoor, hij heeft ervoor doorgeleerd. Heel veel succes vrijdag

Ik zie een aantal mogelijke oorzaken al genoemd (Pfeiffer, bloedarmoede) maar een andere nog niet: asthma of een ander ademhalingsprobleem. Verder zeg je dat hij 15 is, dan denk ik meteen ook aan mogelijk forse groei op dit moment waar veel energie in gaat zitten. In ieder geval: succes morgen bij de huisarts.

Lichamelijke factoren kunnen meespelen door diverse ziektes... Maar ook andere factoren... Als je namelijk structureel zaken doet tegen je eigen wil in, dan wordt je structureel moe... Je lichaam kan alleen straffeloos veel arbeid verrichten als die zaken doet waar de mind achterstaat, sporters bijvoorbeeld doen dat... Maar het lichaam wordt moe van zaken doen waar de mind niet achter staat...

Andere oorzaken dan Pfeiffer kan ik met mijn weinige medische kennis je niet vertellen, maar Pfeiffer lijkt heel logisch gezien de vermoeidheid. Eis inderdaad een uitgebreid onderzoek; bij mij ontdekten ze pas na drie keer bloedprikken dat ik Pfeiffer had, omdat ze toen de antistoffen in mijn lichaam zagen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100