Is het gebruikelijk dat na 50 minuten hartstilstand men nog "moeite" doet om je "beter" te maken?

Deze vraag heeft uiteraard alles te maken met de (trieste) toestand van Friso. Wanneer ik lees dat zijn hart 50 minuten heeft stilgestaan lijkt me dit onwaarschijnlijk lang. Dan is er toch geen weg meer terug? Ik zal wel teveel tv kijken, maar daar wordt na een minuut of twee zonder hartslag de dood al vastgesteld. Nu zal dit sterk overdreven zijn maar 50 minuten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Mensen die onder het ijs raken kunnen soms nadat ze daar lang onder gezeten hebben (veel meer dan 25 minuten)nog met succes gereanimeerd worden en daarna soms opmerkelijk goed herstellen. De "pech van Prins Friso was dat de langzame afkoeling (door sneeuw) de verstikkingschade niet (voldoende) heeft kunnen voorkomen door afkoeling. Dat men met onderkoelde mensen lang reanimeert is logisch, de eventuele levenspotentie komt niet direct vrij. Men knokt voor ieder leven , zowel in Lech als in Nederland. Dat het een Prins betrof zal niets uitgemaakt hebben , de Oostenrijkers gaan tot het uiterste. De wrange woorden "misschien te lang gereanimeerd" gaf ook uiting aan de droefheid van de artsen die levens willen redden en niet mensen reduceren tot een schaduw van zichzelf. Deze regelrechte nachtmerrie ken alleen zware verliezers. Troost aan de Familie , vrienden EN medisch personeel is meer op zijn plaats dan enig verwijt. Toen ik met mijn auto te water raakte (water van 6 graden) was de koude de oorzaak dat ik dit antwoord kan geven. Graag had ik Prins Friso de koude gegunt die hem het leven had kunnen redden. En een krachtige nog jonge man 50 minuten reanimeren was op dat moment een logische keuze. Stel dat ze te vroeg gestopt waren dan hadden ze NOOIT zekerheid gehad OF dit medisch handelen zinvol was. Ik bid en hoop dat Prins Friso toch uit de diepe coma komt. Soms gebeuren er nog wonderen.

Reaninatie wordt in de meeste gevallen hooguit 30 minuten toegepast en dat is al lang. Wegrns de onderkoeling van Friso had men de hoop dat er geen / in mindere mate hersenbeschadiging zou optreden. Het feit dat hij van koninklijke bloede is zal ook neegeholpen hebben aan de extra lange reanimatie

gebruikelijk is 10 minuten tot een kwartier. op tv zei de arts ook dat het te lang was maar omdat het lichaam van Friso onderkoeld was hoopten ze dat die koeling de redding zou zijn voor zijn hersenen. maar dat was dus niet gebeurd.

Ze hebben wel 50 minuten gereanimeerd, dus de bloedsomloop op gang gehouden. Het is wel erg lang reanimeren maar mijn oom heeft het na 45 minuten reanimeren toch gered. ( na een hartstilstand) De 25 minuten die Friso onder sneeuw heeft gelegen heeft hem de das om gedaan, Stel dat hij het misschien 10 minuten onder de sneeuw had volgehouden voordat hij die hartstilstand kreeg, dan heeft hij nog 15 minuten zonder hartslag en zonder reanimatie gelegen. In de hoop ( omdat het lichaam onderkoeld was) hebben ze verdere actie ondernomen. Iemand die onderkoeld is, heeft meer kans op genezing. Toegevoegd na 8 minuten: Cruciaal is dus de tijd die het hart daadwerkelijk stil gestaan heeft, zonder reanimatie. Al die tijd hebben de hersens geen zuurstof gehad.

Twee minuten zijn TV verhalen. Ik stond er 45 minuten naast. Helaas, 31 jaar. Ze bleven proberen, gaven zelfs injecties, hoop doet leven. 45 minuten is een eeuwigheid. Ik zal er nooit meer van loskomen.

Het ligt erg aan de situatie natuurlijk maar reanimaties van rond een uur komen geregeld voor. Bij iemand van 80 wordt meestal eerder gestopt dan bij een jong iemand. Is er helemaal geen hartslag meer of een verkeerd inefficient ritme? Bij verdrinkings- en lawineslachtoffers geeft de onderkoeling minder kans op hersenbeschadiging en zijn langdurige reanimaties soms succesvol gebleken. Tijdens de reanimatie zelf wordt dmv hartmassage en beademing toch de circulatie zo goed mogenlijk instand gehouden. Hoe lang het zuurstofgebrek/ hartstilstand heeft geduurd voor de reanimatie kon beginnen is heel grote factor. Bij prins Friso heeft deze periode ws. te lang geduurd. Dit kan je helaas alleen achteraf zeggen. Als hij pas enkele minuten voor ze hem vonden was gestopt met ademen had de situatie er nu misschien heel anders uitgezien.

Mijn moeder was 70 jaar en lag al 15 minuten op de grond voor ze aan het reanimeren gingen. Ze zijn ook zeker 50 minuten bezig geweest tot dat ik vroeg of ze ooit nog op haar plekje op de bank zou zitten en met mij kon kletsen..Niet dus, dus heb ik hun gevraagd of ze wilde stoppen, iets waar ik nog steeds problemen mee heb. Uiteindelijk deden ze dat nadat ik zei dat mijn moeder zelf niet meer wilde. het kan dus!! Mijn moeder was al 70 en Friso veel jonger maar wat is er dan nog van hem over ,he? Wat doe je zo,n man aan om het allemaal nog te rekken...

het hangt van de situatie af. bij Friso waren er natuurlijk omstanders, het is niet zomaar een 'burgertje' en het is nog een 'jong' persoon. zou een persoon van 80 jaar een hartstilstand krijgen zonder dat de familie erbij is wordt men niet altijd reanimeert, en zeker niet 50 minuten na een hartstilstand. koeling (door arts of sneeuw) kan bepaalde processen langzamer laten verlopen omdat het lichaam minder zuurstof gebruikt, maar 50 minuten zonder medische ondersteuning heeft altijd een effect op de hersenen (en vaak ook andere organen) weet dus niet of je wel van 'gebruikelijk' kan spreken omdat er meer factoren mee (kunnen) spelen. ik hoop voor Friso en fam. dat het geen kasplantje wordt omdat de diepe coma over kan gaan in een coma vigil. dat er sprake is van hersenanoxia met verstrekkende gevolgen staat als een paal boven water. uiteraard kan er wel wat verbeteren omdat in sommige gevallen delen van de hersenen in staat zijn (deels) de werking van een ander gebied over kunnen nemen. wat betreft de schade zelf: met uitzondering van de hypocampus en het gebied wat de reuk mogelijk maakt, hersencellen worden niet opnieuw aangemaakt, maar kunnen zich bij schade óf herstellen, óf ze stereven af. of er een weg terug is dat is dus lastig te zeggen. helemaal de oude zal hij nooit meer worden, dus vanuit deze invalshoek is er geen weg meer terug.

omdat je als je onderkoeld bent minder (langzamer) bloed door je hoofd heen stroomt hadden ze gehoopt dat het mee zou vallen. op het nieuws word wel heel erg positief gedaan op frizo. ik denk zelf dat hij nooit meer wakker word. er blijft altijd een kans, maar zelf als hij wakker word heeft hij waarschijnlijk blijvend letsel. nou is de vraag wat ze echt willen, als maar valse hoop brengen of de tijd nemen om echt voor eens en altijd afscheind te nemen.

Allemaal heel triest wat Friso is overkomen en ik denk aan de familie.Maar 50 minuten is echt geen kans meer bij 10 minuten hersenen zonder zuurstof is de kans al erg klein met grote gevolgen voor de persoon.IK hoop het beste maar stel hij overleeft het hoe dan.Je wil het niet maar soms moet je de waarheid onder ogen zien en die is 0 denk ik helaas.

De beoordeling of het zin heeft ligt bij een arts. Dat betekent dat als deze er niet is je blijft reanimeren totdat hij er is of totdat je uitgeput bent. In dit geval zal er na x minuten een arts aanwezig zijn geweest en constant het idee hebben gehad dat er nog een kans was. Blijkbaar is dat ook zo geweest want het hart doet het immers weer! Als je met zo een levensreddende handeling bezig bent ga je niet de opties voor NA de handeling bedenken. Er zijn voorbeelden genoeg van mensen die het wel goed gehaald hebben. Uit eigen ervaring heb ik gereanimeerd bij een oudoom ergens ver weg in de polder van Zeeland. pas na 30 minuten was er een huisarts aanwezig ne even later een ambu. Na even proberen een na schokken bleek volgens de arts dat tijdens het reanimeren de pols ook geen pompgevoel doorliet (bloed circuleerde dus niet tijdens de pompbeweging) Dat is het moment geweest dat hij de actie staakte. ik kan je wel vertellen dat we het met 3 personen deden en alledire helemaal kapot waren. Reanimeren is zeer zwaar werk!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100