Kun je zelf kiezen om behandeld te worden door een andere medisch specialist en heeft je zorgverzekaar hier iets over te zeggen?

Dat je van huisarts mag overstappen is mij bekend. Ik heb echter zwaarwegende (en in mijn ogen onoverkomelijke) problemen met een medisch specialist in het ziekenhuis waar ik onder behandeling ben.

- Mag ik overstappen naar bijvoorbeeld een andere specialist in een ander ziekenhuis? (dit vraag ik specifiek omdat ik begrepen heb de de specialisten in het UMCG in Groningen beter op de hoogte zijn van mijn ziekte).
- Heeft de zorgverzekeraar hier nog iets over te zeggen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Jep, hier een ervaringsdeskundige. Ik ben bij 2 medisch specialisten weggegaan, de een omdat hij het niet zo nauw nam met geheimhouding, de ander omdat die mij onheus heeft bejegend om het netjes te houden. Er zijn weinig mensen die veranderen van medisch specialist, omdat helaas nog steeds specialisten als een soort mens wordt beschouwd dat het 'toch wel beter weet'. Ik had geen enkel probleem met mijn zorgverzekeraar hoor. Je moet alleen wel zorgen dat je op een of andere manier bij die andere arts in het umcg terecht komt. Door connecties, door je huisarts te vragen, of bijvoorbeeld door zelf contact op te nemen met die specifieke arts. Dat laatste gaat in veel gevallen niet zo makkelijk, je hebt meestal wel echt een verwijzing nodig, vooral als het in een -voor jou- compleet nieuw ziekenhuis is. Als het een ziekenhuis is waar je al enigszins bekent bent, kan je vaak wel wegkomen met het ontbreken van en verwijsbrief. Ik wil nog wel even opmerken dat ik het niet van elke zorgverzekeraar weet; ik weet niet wat de regels zijn van jou zorgverzekeraar. Hiervoor kan je misschien het beste op de site van die zv kijken, hopelijk kom je daar wat verder mee. Succes en sterkte!

Je kunt toch een second opinion nemen... Dat kan toch altijd, dan kun je toch switchen dan...

Volgens mij mag je inderdaad zonder problemen een second opion vragen! Zowel je huidige specialist en je zorgverzekeraar moeten daarmee accoord gaan en hun medewerking verlenen! Vraag wel na bij je zorgverzekering of er een contract is met het desbetreffende ziekenhuis! Anders moet je de behandeling zelf betalen.

Overleg even met je zorgverzekeraar, die je wel degelijk kan helpen. Er zijn immers contracten afgesloten met medisch specialisten. Bovendien heten ze sinds de komst van deZorgverzekeringswet niet voor niks ZORGverzekeraar.

Mag wel, maar volgens mij hangt het van de voorwaarden van je verzekering af of die het vergoeden. Je kan zowiezo aan je huidige arts een doorverwijzing vragen, zeker als je een 'zeldzame' ziekte heb, willen ze dat wel. Of zelf aan kloppen bij die specialist.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100