Dit jaar wordt tweedelijns-GGZ nog volledig vergoed. Helaas volgend jaar niet meer: er gaat dan een aanvullende eigen bijdrage gelden, met een maximum van 200 euro per jaar. Dit komt nog bovenop het gewone eigen risico, dat volgend jaar 220 euro zal zijn. Mogelijk kom je wel in aanmerking voor een vergoeding vanuit de WTCG voor chronisch zieken als je langdurig onder behandeling bent en/of bepaalde medicatie gebruikt. Dit wordt automatisch uitgekeerd wanneer je ervoor in aanmerking komt.
Voor de tweedelijns-GGZ is het aantal zittingen dus niet echt van belang. Alleen voor kortdurende behandelingen, die in totaal minder dan 100 minuten duren (bijvoorbeeld als je slechts 3 sessies van 30 minuten hebt gevolgd) betaal je hooguit 100 euro aan eigen bijdrage. Voor het overige is dat dus 200. Hierna wordt de ambulante hulp (dus wanneer je niet bent opgenomen) volledig vergoed.
Bij je zorgverzekering zal deze vorm van zorg waarschijnlijk te vinden zijn onder het kopje "ambulante geestelijke gezondheidszorg", en je moet dan zoeken in de zorg in het basispakket. Voor behandeling door een psycholoog in de eerste lijn geldt dat je volgend jaar nog hooguit 5 behandelingen uit het basispakket vergoed krijgt, met een eigen bijdrage van 20 euro per sessie. Dan is je aanvullende pakket relevant, omdat die vaak nog extra sessies vergoeden bovenop die eerste 5, én sommige zorgverzekeraars ook die eigen bijdrage van 20 euro per sessie vergoeden uit een aanvullend pakket. Maar het basispakket is voor elke verzekering hetzelfde, en voor behandeling in de tweede lijn zitten daar geen verschillen per zorgverzekeraar.