Hoe wordt suiker gemaakt?

Hoe kun je van een plant witte zoete korreltjes maken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Door het te koken en te filteren. Wat er overblijft is suiker. Toegevoegd na 42 seconden: En dan bedoel ik de vrucht van de bietenplant, dus niet de hele plant.

Dat is een lang proces. Om een lang verhaal kort te maken in dit antwoord wordt er eerst ruwsap uit de biet gehaald, wat vervolgens tot dunsap wordt gemaakt (suikerwater) Vervolgens wordt dat water verdampt en blijft de suiker over. Voor de uitgebreide versie, zie de bron.

Bronnen:
http://www.suikerinfo.nl/allesoversuiker/v...

In de suikerfabriek krijgen de bieten eerst een bad en alle dingen die er tussen zitten die er niet in horen worden eruit gehaald. In één suikerbiet zit genoeg suiker om 35 klontjes suiker van te maken. De schone bieten worden in grote snijmolens in reepjes gehakt. Deze ‘suikerfrieten’ gaan via de lopende band naar een grote ketel, de broeitrog. In het warme water in de ketel lost de suiker uit biet op. Er ontstaat een zoete soep. Deze zoete soep wordt ruwsap genoemd. Behalve suiker en water, zitten daarin ook andere opgeloste stoffen uit de bieten, zoals zout en eiwit. Het zout en eiwit worden eruit gefilterd, zodat puur suikerwater ontstaat, of dunsap. Het dunsap wordt net zolang gekookt, tot het water is verdampt en er een dikke, zoete brij overblijft. Dit is het diksap. Een grote centrifuge scheidt witte suiker en bruine stroop uit die brij. De witte suiker wordt gedroogd en valt uiteen in kristallen. De droge kristalsuiker wordt verpakt en naar de winkel vervoerd. De stroop wordt verder ingedikt tot donkerbruine melassestroop.

Bronnen:
http://www.spreekbeurtenstartpagina.nl/spr...

Hoe wordt suiker gemaakt? Sterk vereenvoudigd komt het productieproces van suiker hierop neer: Tussen september en december worden de bieten gerooid tijdens de zogenaamde bietencampagne. In de fabriek worden de bieten gewassen en in reepjes gesneden. Suiker uit de bietenreepjes lost op in warm water. Er ontstaat ruwsap (heel zoet water) en bietenpulp. Koolzuurgas en ongebluste kalk halen alle onzuivere stoffen uit het ruwsap. Wat overblijft is dunsap (helder suikerwater). Door verhitting verdampt een groot deel van het water uit het dunsap. Uiteindelijk ontstaat diksap. Door het diksap aan de kook te brengen, verdampt nog meer water. Er ontstaat een grote brij suikerkristallen. Na afkoeling wordt de kristalbrij gecentrifugeerd. Naast een donkerbruine stroop (melasse) blijven er witte suikerkristallen over. Om 1 kilo suiker te maken zijn ongeveer 8 suikerbieten nodig. Toegevoegd na 30 seconden: http://www.suikerinfo.nl/nl/faq/index.php?id=240

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100