Hoe kan het dat iemand met een hoorapparaat moeilijk een gesprek in een groep kan volgen? Selectie van geluid gebeurt toch in de hersenen?

Er wordt vaak gezegd dat een hoorapparaat ook alle bijgeluiden versterkt en dat de drager daarom een gesprek in rumoerige omgeving moeilijk kan volgen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Bij een mobiele telefoon kan je hetzelfde effect krijgen. Als er veel praten op de achtergrond is dan kan dat de ontvangst hinderlijk storen. Dat is hetzelfde als dat er 3 verschillende soorten muziek aan staan en je zit op het kruispunt van die geluiden. Degene die in het midden zit, die hoort voortdurend de 3 geluiden. Moet continu filteren en selecteren om de extra en niet bij elkaar horende geluiden uit te schakelen. Probeer dan maar eens een 3 onbekende stukken muziek zo te volgen. Daar kunnen geen hersenen tegenop. *) Een hoorapparaat kan bovendien een kleine vertraging geven van het geluid. Bij telefoongesprekken op de radio heb je dat soms ook. Dan begint het te piepen. Voor iemand die de telefoon dan aan zijn oor heeft is het nog wel te volgen. Voor de luisteraar van de radio dan niet. Die hoort meerdere geluiden tegelijkertijd. Daarom wordt er ook gevraagd om dat dan uit te schakelen, omdat het anders moeilijk te volgen is. Een slechthorende collega had een speciale telefoon en met die telefoon kon hij het geluid zo instellen dat hij alle mensen op de achtergrond ook kon horen praten. Misschien is de vergelijking met bellen vanuit een rumoerig café nog wel de beste vergelijking om te ervaren hoe het is ongeveer is om een hoorapparaat in te hebben. Het telefoongesprek is dan moeilijk te volgen. *) Met dank aan mensen in de trein die dit regelmatig doen. Toegevoegd na 2 minuten: ** ) Het voorbeeld van de radio is als degene aan de telefoon ook de radio aan heeft. Toegevoegd na 3 uur: TOEVOEGING: Ik denk dat je stelling fout is. Het is niet helemaal waar dat het geluid geselecteerd wordt in de hersenen. Luisteren, concentreren en informatie opnemen. Dat doe je allemaal wel met de hersenen. Maar horen doe je niet met je hersenen, maar met het binnenwerk van het gehoor. Het maakt dan niet zoveel uit of iemand flaporen heeft of extra grote oren. Als iemand verkouden is dan hoort iemand minder goed. Dan komt het geluid gewoon niet goed binnen. Dat is ook het geval bij een slechthorende. http://nl.wikipedia.org/wiki/Buis_van_Eustachius

Mensen met twee goede oren kunnen (door de vorm van gehoorgang en oorschelp) meestal vrij goed horen uit welke richting een geluid komt. Als onze trommelvliezen zich aan de oppervlakte van onze schedel zouden bevinden zouden we het in ieder geval veel minder goed kunnen. (hoe dit precies werkt is een andere vraag) Een gehoorapparaat lijkt meer op de situatie met trommelvliezen aan de buitenkant en het maakt het heel moeilijk om de richting van de geluidsbron te bepalen. Kennelijk gebruikt een goed horende mede dit navigatiesysteem om een stem te onderscheiden van alle andere geluidsbronnen en dat is wat de dove met gehoorapparaat moet ontberen; de hersenen kunnen zich niet concentreren op de richting van het geluid.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100