Is een sauna wel gezond?

In de sauna zitten voelt lekker en lijkt mij wel goed. Maar dan daarna... onder zo'n ijskoude douche. Het lijkt me toch niet erg goed voor je hart.

Sommigen zeggen dat het gezond is voor je hart.
Een vriend van mij is in Finland geweest en hij zegt dat het percentage hartaanvallen daar gemiddeld hoger ligt. Klopt dat? En zo ja, komt dat dan door de sauna?

Meerdere vragen dus.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja heeeeel gezond!!! Toegevoegd na 2 minuten: Een gezond hart even flink laten werken kan geen kwaad. Dat oefent en wordt sterker, net als met hardlopen. Zoals je iemand met slechte spieren niet laat hardlopen, zo moet je ook niet met een zwak hart in de sauna gaan zitten.... 1 mooie dame die langs komt en daar gaat je rikketik....

Ja de sauna is heel gezond, hetzij jij erin stapt, hetzij je eruit stapt... Het lichaam krijgt een temperatuurzwiep... Dus jaagt even alle warmtesensoren op tilt... En daardoor krijg je een sterker stamina... Je bent je verkoudheid kwijt of je loopt het op... Voor Finnen is het wellicht ongezond, die leven er zowat in, in een sauna...

Ik ga al jaaren naar de sauna en onder de kouwe douche Verde is het heel gezond Heb je het wel eens ge probeert.

Het percentage hartaanvallen ligt in Finland vast niet hoger door de sauna. De sauna is niet persé ongezond voor gezonde personen, maar mensen met een hartafwijking, hoge bloeddruk of zwangere vrouwen wordt afgeraden om de sauna te gebruiken. Waarom? Juist omdat je lichaam een flinke klap krijgt. Je verwarmt je lichaam en als reactie daarop ga je enorm zweten. Maar door de hoge luchtvochtigheid kan het zweet niet verdampen en koel je niet af. Hierdoor kán je oververhit raken. Daarom moet je ook niet te lang in de sauna blijven en een douche nemen of in de sneeuw rollen. Kortom, gezond of ongezond, daar zijn de meningen over verdeeld onder fysiologen. Maar de meeste mensen vinden het erg ontspannend en verfrissend en dit lekkere gevoel wordt als gezond ervaren. En waarom ook niet! Toegevoegd na 3 minuten: NB. Het is trouwens niet helemaal waar dat mensen met een hoge bloeddruk of zwangeren de sauna helemaal zouden moeten vermijden. Maar ze moeten wel wat voorzichtiger aandoen. Toegevoegd na 3 minuten: uitgebreide informatie, zie de link.

Bronnen:
http://www.gezondheid.be/INDEX.cfm?fuseact...

Een sauna kan wel degelijk gevaarlijk zijn. Er is het risico van een warmtestuwing en oververhitting. (soort zonnesteek) Kwetsbare groepen zijn kinderen en ouderen met een hartafwijking en gebruikers van alcohol en cocaïne. Lang verblijf in een sauna kan tot verlies van electrolyten leiden, vergelijkbaar met zware inspanningen. Bij daarvoor gevoelige personen, kan er dehydratie optreden. Extra risico lopen mensen onder invloed van alcohol of met een zware kater.

Een sauna is gezond omdat de ziektekiemen die je altijd bij je draag worden gedood. Maar vooral ook gezond omdat een sauna ontspant. De meeste sauna's hebben ook infrarood en stoombad mogelijkheden.

Bronnen:
http://www.nsv.nl/sauna_gezondheid.html

eigenlijk is het helemaal niet raar wat je vraagt want het gebruik van de sauna is heeeeel erg gezond maar wel als je het op de GOEDE manier doet.toen ik nog met mijn opleiding bezig was(jaren en jaren geleden haha)heb ik stage gelopen in een sauna,aardig wat mensen werden onwel of misselijk en dat kwam dat ze het niet deden zoals het hoorde....volg goed het ritueel van een saunaloop en dan is het supergezond:na de sauna ga je je afspoelen met ijskoud water om het hart een oppepper te geven,daar word je hart sterker van(maar alleen als je geen hartklachten hebt)doe het wel zoals ze zeggen en ga er niet zomaar onder staan...als je geen sauna gewend bent kun je je het beste afspoelen met de slang

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100