Mijn beide ouders moeten naar een bejaardentehuis,hebben 1klein pensioen,wat kost dat tehuis voor mij?

Heen geen spaargeld noch eigendom

Weet jij het antwoord?

/2500

ik dacht niks; de gemeente of AWBZ betaalt.

Dat kost je niets, hooguit word er een beetje mantelzorg van je verwacht, maar dat is logisch toch? Mantelzorg kan zijn: was doen, bed verschonen, kamer schoonmaken etc.

Je ouders kunnen gewoon naar een bejaarden tehuis dat kost jou niets hun aow en pensioen wordt ingehouden en ze krijgen een zakgeld.

Voor jou kost dat niks. Het is inkomensafhankelijk wat je ouders moeten betalen. Ookal hebben ze spaargeld, dat wordt niet meegerekend. Alleen de maandelijkse inkomen.

Als je Belgische bent, moet jij (als je enig kind bent) de kosten bij betalen, die het bejaardentehuis méér kost dan het pensioen van je ouders. Als je dat niet kunt, door te weinig inkomen bijvoorbeeld, kan je een beroep doen op het OCMW. In Nederland kost het niets voor jou. In een regulier verzorgingshuis en verpleeghuis krijgen je ouders de meeste kosten voor zorg en verblijf vergoed uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. Dit heten daarom ABWZ-instellingen. De grenzen in de zorg zijn echter bereikt. Er is geen geld en te weinig personeel. Daarom moeten mensen veel meer betrokken worden bij de zorg van hun oude familieleden. Als de familie niet wil of kan, dan moet er meer betaald worden voor de extra aandacht. Zorgen voor je oude moeder, vader, tante of oom moet weer vanzelfsprekend worden. In een particulier verzorgingshuis en verpleeghuis betalen bejaarden het wonen en de zorg wel zelf. Maar dat is bij jou niet van toepassing. In de bronnen meer uitleg.

Bronnen:
http://www.elfri.be/onderhoudsplicht-tegen...
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ve...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100