Mijn arts heeft in mijn verwijsbrief een diagnose gezet die niet waar is, wat zijn mijn rechten? (zie uitleg)?

Ik heb een verwijsbrief van de dokter waarin staat dat ik PDD-NOS hebt. Ooit is tegen mij gezegd: we vermoeden dat jij autisme hebt, maar als je hier langer blijft, kunnen we er onderzoek naar doen.
Aangezien ik dit niet heb gedaan, moest het blijven bij: we denken.
Nu staat er dus in de verwijsbrief dat ik het wel héb, terwijl dit niet zo is. Wat zijn mijn rechten? Moet hij dit verwijderen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De diagnose autisme, welke vorm dan ook, mag alleen gegeven worden door een psychiater, en die diagnose krijg je dan ook zwart op wit. Ik zou dit dus met de arts van de verwijsbrief bespreken.

Vraag eerst aan je arts of hij het wil verwijderen. Doet hij dit niet dan kan je door een onafhankelijk arts een onderzoek laten doen of je PDD-NOS hebt.

Ik heb asperger, een vorm van autisme en een klein verschil met PDD-NOS. Mensen maken vaak fouten met deze onderwerpen, dus zeg het tegen je dokter.

Er is dus niet duidelijk gemaakt of je het wel of niet hebt, Ik zou nog eens in overleg met je huisarts gaan waarop hij dit baseert omdat misschien in jou dossier dan staat dat jij het hebt. Geef ook aan dat dit jou niet bekend is en dat jij graag dit onderbouwd wilt zien (waar hij die info vandaan heeft). Doe dit niet aanvallend maar vragend, daarmee kom je het verst, en vraag dan gewoon om een nieuwe verwijsbrief

Ik zou de optie dat je wel PDD-NOS hebt in ieder geval serieus overwegen. De NOS in PDD-NOS betekent overigens 'Not Otherwise Specified'. Dat houdt concreet in dat het gaat om een restcategorie binnen het autismespectrum. Het kan dus heel goed zijn dat je inderdaad een aandoening hebt binnen het autismespectrum die niet nader gespecificeerd kan worden omdat de symptomen te vaag zijn. Dat betekent dan niet dat de diagnose niet deugt. Bovendien, als het klopt dat je PDD-NOS hebt dan is een arts beter in staat om te beoordelen of je PDD-NOS hebt dan jij zelf. Je kunt jezelf daarin moeilijk onafhankelijk beoordelen. Wat ik je zou aanraden is om alsnog te doen, wat je in het verleden niet gedaan hebt toen het vermoeden over autisme geuit is: namelijk verder te onderzoeken waar jouw problematiek vandaan komt. Dit zou dan niet door dezelfde dokter als die van de verwijsbrief gedaan moeten worden, maar wel door een specialist. Kortom, mijn advies is: laat je onderzoeken en laat je voorlichten!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100