Blijven de vitaminen/ vetten/ suikers achter in het lichaam na het braken? Neemt het lichaam de voedingsstoffen wel op als je alles uit braakt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee de opname van voedingsstoffen begint in de maag en alles wat daarna komt. Dus bij braken wordt dit niet gehaald.

Alles wat je uitbraakt wordt niet opgenomen in het lichaam. In de mond, de slokdarm en de maag worden alleen stoffen opgenomen die heel makkelijk oplosbaar zijn, zoals in een glas kraanwater. De meeste voedingsstoffen zijn pas in de dunne darm zover opgelost dat ze opneembaar zijn. Er worden hoog in het maag-darmkanaal wel wat suikers, vitamines en mineralen opgenomen maar lang niet alles. Je kunt op je vingers uittellen dat regelmatig braken dramatische tekorten oplevert, niet alleen van eiwitten maar ook van vitamines, mineralen en vetten. Bovendien beschadigt regelmatig braken wel meer aan je lichaam, als het tegenzit zelfs blijvend.

Volgens mij wel een deel want toen ik een baby was dronk ik en als ik dan een boertje moest laten kotste ik alles eruit. Toch leef ik nog ;-) en ben niet vaker ziek geworden dan andere kinderen en ik kwam ook aan!!

Je braakt zelden alles uit dat je opgegeten en gedronken hebt. Ook moet je onderscheid maken naar de aard toe. Er zijn mensen die zeer gemakkelijk overgeven en anderen (zoals ik) die enorm pijn hebben als ze moeten overgeven. In het dialect is het zelfs nog sterker: "spugers zijn bluvers" zegt men in West-Vlaanderen, en vond een aantal medische verklaringen hiervoor. Bepaalde baby's geven gemakkelijk over als ze teveel hebben omdat ze zowel grote hoeveelheden kunnen verwerken, als dat ze heel dynamisch reageren op teveel of zelfs soms foute (plots eenzijdige) voeding. Het klopt dan omgekeerd wel dat je alert moet zijn als iemand overgeeft, zeker als het jongere kinderen betreft. Vooral hun vochtgehalte moet je nazien, en daarom zijn er de oude trucs van bijv. dan rijstwater te geven zodat ze zowel snel verwerkbare stoffen binnenkrijgen als het nodige vocht. Tot slot, het braken heeft altijd een reden, en daar moet je naar zoeken. Het kan een tijdelijk symptoom zijn of het kan ook erger zijn. Soms moet je iemand doen braken als hij iets giftigs opgegeten heeft (mijn Tervuerense herder gaf plots serieus over nadat hij pekelharing met azijn kreeg van mij en de dag erna pas ontdekte ik dat hij een potje met mierenvergif had kapot geknabbeld bij de oprit en dat braken redde dus wellicht zijn leven). Qua voedingsstoffen zijn de grenzen soms summier: iets giftigs in heel minimale dosis, kan zelfs een geneesmiddel zijn, terwijl zelfs water in overdaad giftig kan zijn voor je lichaam. Het is de trend om met voedselsupplementen ook alle tekorten op te vullen (ik werkte even samen met auteurs van het zeer goede tijdschrift Orthofyto en LeefNu en leerde daar heel veel van o.a. Dr. Faché), maar ze konden mijn visie dat tekorten en overschotten ook niet slecht zijn op termijn voor een lichaam ook niet ontkrachten. Ik ben ten slotte een levend voorbeeld daarvan en heb een redelijk sterke maag... maar soms moet het er ook 'even uit'...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100