waarom ruikt zweet zo als het ruikt?

Ik heb lang geleden iets gehoord met bacterien ofzo extra uitleg graag

Weet jij het antwoord?

/2500

als je gaat sporten gaat je hart harder pompen en dan wordt het in je lichaam warmer en daarom zweet je, om de hitte uit je lichaam te laten en regelijkertijd neemt het zweet achtergelaten bacteriën mee en dat stinkt zo

Zweet zelf is geurloos. Een vieze zweetlucht heeft te maken met voeding (knoflook) en alcohol, maar voornamelijk met bacteriën. Hoe meer er onder de oksels huizen, hoe meer het ruikt.

Daar bestaat inderdaad een wetenschappelijke scriptie over, ook al omdat spuitbusjes vaak met zeer schadelijke stoffen en soms zelfs van borstkanker worden verdacht. De scriptie komt erop neer dat vers zweet helemaal niet ruikt sterker, het is zelfs een boodschapmanier zodat vrouwtje/mannetje elkaar heel aantrekkelijk gaan vinden. Het 'ruiken' ontstaat pas na 3 uur, nadat bacteriën de zweetstoffen hebben opgepeuzeld en hun ontlasting ter plekke hebben achtergelaten en dit is wat je ruikt. Een voorbeeld is Napoleon Bonaparte die een kinderwens had en zijn vrouw Josephine altijd een ijlbode vooruitstuurde als hij onderweg was met de volgende briefinhoud: 'was je niet' - wetenschappelijk is dit juist omdat zelfs de spontane tussen-eisprong van de op dat moment niet actieve eitjesklier opeens een eitje kan afstoten allèèn al van een mannelijke zweetgeur die door de lucht was overgedragen. Dit kun je op Google wel vinden onder de zoekterm feromonen, dit omdat ook vrouwen elkaars ovulatie met elkaar onderling nog kunnen synchroniseren door elkaars zweetluchtjes. In een nieuwe scriptie, nog tamelijk recent werd zelfs gesteld dat de meeste echtscheidingen komen door pilgebruik: en dan wordt er een ander soort zweet geproduceerd dat stelt: ik ben al zwanger hoor! Daar horen weer andere mannen bij die dat wel leuk vinden maar: eigenlijk heb je dankzij de pil de verkeerde man nog leuk gevonden en de juiste man vond jij te verschrikkelijk ruiken! Bizar verhaal maar is zéker geloofwaardig.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100