Testen of je droomt.. Voorbeelden?

Heeft er iemand goede 'testjes' om te weten of je droomt? Ik zal het even uitleggen:
Ik heb echt bijna elke nacht een droom dat PRECIES lijkt op de gewone wereld. Oftewel, het gewone verhaaltje van opstaan, tandenpoetsen, aankleden, enz. Vaak is het dan ook nog dat ik dan wakker word van zo'n droom, dat het blijkt dat ik NOG een keer droom. Klinkt ingewikkeld, maar daar komt het op neer. Ik kan mij zelf in zo'n droom voledig besturen, dus kennen jullie een aantal trucjes om te testen of ik droom of dat het echt is?
Ik ken al:
-Als je op de klok kijkt, en je kijkt een keer weg, en daarna kijk je nog een keer op de klok, is de tijd oppeens heel anders.
-In je arm knijpen, alleeb werkt dit bijna nooit!
-Als ik in die droom met iemand praat, is het heel vaak zo dat die persoon naar een punt blijft staren langs je heen. Dat ziet er heel en uit. Deze truc is irritant want soms word die droom dat wat meer een nachtmerrie omdat die persoon dan wat wil doen.

Wie weet er nog een aantal meer? En wie herkent deze dromen?

Mvg

Mennovl.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja ik herken het. En het geinige is dat je jezelf kan besturen in zo'n droom ( wat je al schrijft ) . Wat ik meestal doe is een rondje vliegen ofzo, gewoon hard rennen en opstijgen. Dat bevestigd dan wel voor me dat ik droom. En dan wordt je soms wakker en zit je nog in je droom, dus je wordt niet echt wakker ( raar is dat hé! ) , en dan doe ik gewoon weer iets wat absoluut niet kan in het echt.. Maar meestal vlieg ik dan naar mijn werk, want daar heb ik echt plezier in. Voor wie niet zulke dromen heeft zal dit raar klinken, maar het is gewoon echt zo.

Je kunt de lampen niet aan of uit zetten in je droom. Druk maar eens op het knopje als je slaapt, er gebeurt niets. En natuurlijk de klassieker: Vraag jezelf hoe je op de plek waar je op dat moment staat bent gekomen. Er zit nooit een logische chronologie in een droom. Echter, in het verhaal dat jij verteld zit er wel een 'schijnbare' chronologie in. Ik neem aan dat je bewustzijn hebt tijdens je badkamer avonturen? Dan betekent dat, dat je lucide aan het dromen bent. Dat houdt in dat je van alles en nog wat kunt uitvreten wat in je dromen wat je als je wakker bent nooit zou doen. Denk aan een paar rondjes vliegen, tijdreizen, mooie vrouwen versieren etc. Voordat je gaat vliegen moet je er uiteraard eerst zeker van zijn dat je droomt. (De lampknop kon wel eens kapot zijn) En als je besluit, na redelijke overweging, dat je echt gaat vliegen, raad ik je altijd aan om van de grond op te stijgen. Deze laatste is overigens een hoog gewaardeerde tip in de wat psychedelischere kringen.

Is het misschien iets om voordat je gaat slapen een klein kruisje of rondje op je hand te tekenen, en als je je in je droom afvraagt of je droomt of niet om daar dan naar te kijken. Ik weet niet of het kan helpen. Maar succes in ieder geval.

Ik heb weleens vergelijkbare dromen, maar door de aard van die droom weet ik heel snel dat het een droom was. Misschien geen aanrader, maar hij werkt geheid: ga in je droom naar de wc. Ik word bij zulke dromen wakker, ga naar de wc, begin te plassen, en merk dan dat ik nog aan het dromen was :-( Leg wel even een waterdicht ding onder je laken...

Beste Mennovl, Wees blij dat je gewoon droomt en dat er iets van een rode draad in zit. Zou je proberen om in je droom wakker te worden dan kan je gemakkelijk met een schok, door het terugkomen van het gevoel, of in een verlamd lichaam wakker worden, vaak denkende dat je boven je bed zweeft, en met waanbeelden. Ik ben er wel eens voor naar de dokter geweest. Het is daarom onverstandig om steeds te willen weten of je droomt. Als je daardoor onbedoeld leert wakker te worden heb je misschien een probleem. Dromen zijn er om de hersenen alvast weer wat te laten denken, daarbij worden heel eenvoudige vragen beantwoord zoals waar ben ik en wat doe ik, wie is er bij enzovoort. De vragen zijn misschien het belangrijkste want die worden in snel tempo gesteld. Maak je dromen niet nog ingewikkelder met allerlei ingestudeerde plannen. Alfred

Het heet (het woord is al gevallen) lucide dromen. Lucide betekent "helder" of "bewust". Je bent je bewust van het feit dat je droomt. Er is veel onderzoek naar gedaan, vooral door Stephen LaBerge (bron). Ik heb zijn boek erover gelezen, en dat is meteen tip 1: Lees erover. Hou je ermee bezig en je zal zien dat je er beter in wordt. Er is overigens reden genoeg om het _heel_ serieus te nemen, want het is echt iets heel bijzonders. Sommige lucide dromen zijn gewoon leuk, maar soms kunnen lucide dromen echt inslaan als een bom. Je hersenen werken in een aantal opzichten beter als je droomt dan als je wakker bent, dus er is ook behoorlijk veel praktisch nut. Bijvoorbeeld: Je leert sneller in je droom dan als je wakker bent. Ik probeer vaak muziek te maken in mijn dromen. Dat is zeer leerzaam (en leuk. Lekker jammen met je grote helden ofzo!) Het eerste wat je kan doen om meer uit je dromen (lucide en gewoon) te halen is een droomboek bij houden. Hoeft niet super uitgebreid, maar schrijf een paar steekwoorden op als je wakker wordt, en je gaat steeds meer van je dromen herinneren! Wat trucjes - om wat concreter op je vraag in te gaan: Kijk naar je handen, probeer tekst te lezen van een blad of boek, kijk naar de lucht, zoek schaduwen en kijk of ze kloppen. Ik moet er meteen bij zeggen dat al deze trucs bij mij wel eens mislukt zijn. Dan droom ik bijvoorbeeld dat ik wel wat kan lezen. Maar meestal is het feit dat ik er zo lang mee bezig ben voor mij al genoeg reden om eens te kijken of ik al kan vliegen ofzoiets. Een andere aanpak is om overdag iets te doen aan je lichaam. Een kruisje op je hand werkt, maar een armbandje of iets in je schoen dat je voelt is misschien nog beter. Iedere keer als je eraan denkt check je (wellicht tegen beter weten in) of je droomt. Neem je check serieus, alsof je niet allang weet dat je niet droomt. Zo train je jezelf. Nog en manier waar je veel over kan lezen, is om in slaap te vallen en meteen in een lucide droom terecht te komen. (WILD: Wake induced lucid dream) LaBerge is daar heel goed in, die kan ongeveer op commando een lucide droom in gaan. Heel interessant. Er is veel over te lezen en het gaat te ver om hier uit te leggen, dus in de 2e bronvermelding nog een leuke site over lucide dromen! Oh, en kijk: "Waking Life", derde bronvermelding.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Stephen_Laberge
http://www.imdb.com/title/tt0243017/
http://www.ld4all.com/nl/

Bij mij werkt het heel goed om op zo'n moment om te pogen iets te lezen te vinden. Als ik dan probeer om te lezen, merk ik dat het bijna niet lukt... als ik droom! Heel eenvoudige stukjes tekst, van slecht een paar woorden, gaat nog wel een beetje. Maar het lukt absoluut niet om een wat langere tekst te lezen. Het klopt dan gewoon helemaal niet, er zit helemaal geen verband in de zinnen, het lúkt simpelweg niet om in een droom normaal te lezen. Oefen jezelf hier op, daar er overdag een gewoonte van te maken om tijdens het lezen van iets af en toe aan jezelf te vragen: "Droom ik?" en dan een stukje verder te lezen. Dat gaat natuurlijk feilloos, dus weet je (uiteraard) zeker dat je wakker bent. Als je hier een gewoonte van maakt, komt deze vraag ook automatisch in je op, zodra je jezelf in een lucide droom afvraagt of je droomt of wakker bent. Kun je dan in die droom echt helemaal niets te lezen vinden -al is het maar een doosje of flesje met een etiket- weet je óók dat je droomt. Want in het werkelijke leven heb je áltijd wel iets in de buurt waar een tekst op staat. Al is het maar een gebruiksaanwijzing.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100