Wat gebeurt er bij het in aanraking komen van brandnetels en wat kan je doen tegen de pijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De brandnetel heeft een aantal haartjes of zijn bladeren, die brandhaartjes geven een aantal stoffen af zodra ze in contact komen met de huid. De vloeistof die eruit komt bestaat uit een groot aantal stoffen, de hoof bestanddelen zijn echter een aantal neurotransmitters en mierenzuur. De kalkachtige haartjes doorboren de huid, de neurotransmitters zorgen ervoor dat de zenuwen gevoeliger worden en dat de haarvaten opengaan. Het zuur hoeft alleen nog maar te prikken.zeer Mierenzuur is het stofje wat bij zowel de beet van een mier als bij de aanraking met een brandnetel (als wel bij de steek van een bij, wesp of hommel), de pijn geeft. Mierenzuur is scheikundig bekend als methaanzuur. Omdat het hier een zuur betreft zal elke base helpen. Bijvoorbeeld een krijtoplossing, wat ook gebruikt wordt bij het minder zuur maken van bijvoorbeeld rode kool. Kijk wel uit bij een te sterke base zal je meer kwaad dan goed doen. Azijn is echter een zuur. Opzich zou dit de pijn alleen maar moeten vergroten, echter is dit wel een zeer goed werkend middel. Azijn lost namelijk kalk op. De brandhaartjes zullen dus oplossen. De andere stoffen zullen ook verdund worden. Plantjes die in de omgeving groeien die ook helpen zijn; Zuring Weegbree Hondsdraf (De onderste bron is een afbeelding van de brandhaartjes)

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Azijn#Brandne...
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Urtic...
http://nl.wikipedia.org/wiki/Brandnetel
Scheikunde les.

Dan geven de brandhaartjes op het blad een stofje af de pikt.Je kunt met azijn de pijn verlichten. Toegevoegd na 32 seconden: Heb je geen azijn bij de hand neem dan een blad van de smalle weegbree en wrijf over de plek heen.

Weegbree! dit plantje staat vaak op plaatsen waar ook brandnetels groeien. pluk een blaadje van de weegbree, kneus deze een beetje, en wrijf dan over de jeukende plekjes!

Of je krabt gewoon niet.

Inwrijven met blaadjes van de hondsdraf.

smeer er tandpasta op! serieus.....

10 minuten wachten is meestal voldoende, maar als het bij je kind is die vervolgens hard gaat huilen zou je azijn kunnen gebruiken.

Als je geen azijn of weegbree bij de hand hebt kun je er altijd nog urine overheen smeren, dat werkt ook prima.

Je kan er zand overheen wrijven helpt echt

Vroeger deden wij de stengels van paardenbloemen uitwrijven over de jeukplekken van de brandnetels. Daar zit een melkachtig iets in. Het hielp altijd goed.

In de eerste plaats mijn schoonmoeder uit Oostenrijk zegt dat het gezond is! (prikken aan brandnetels) dit helpt tegen jicht en reuma. Je went er ook aan, eerst heb je er last van maar na een paar keer voel je het bijna niet meer. Tea tree olie helpt ook goed tegen de jeuk!

Aan de blaadjes en stengels van de brandnetels zitten een soort brandharen, die kunnen bij aanraking een soort harpoentjes afschieten waar mierzuur in zit, daarom kunnen ze ook door je kleren heen prikken. Gek genoeg is mierzuur erg geneeskrachtig tegen allerlei ontstekingen en wordt in de geneeskunde dan ook toegepast. Een handje vol met hondsdraf er over heen wrijven helpt prima, maar ook de dovenetel die vaak in de buurt van brandnetels groeit, is een prima middel tegen de pijn. Ze heten niet voor niets dove netel, hij dooft de hete pijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100