HELP! Binnenkort heb ik een ouderavond over autisme.Wie weet er goede stellingen?

Het gaat om kinderen in de basisschoolleeftijd.
Ik zoek stellingen over (kinderen met) autisme, waarover dan op de desbetreffende ouderavond een discussie gevoerd kan worden met de ouders.
Wie weet er een goede stelling?

Toegevoegd na 2 uur:
N.a.v een aantal antwoorden/reacties wil ik nog graag toevoegen dat het kinderen betreft van het niveau "moeilijk lerend". Zowel taal/spraakproblemen als ook sociale problemen spelen hierbij een rol.
Mijn zoon is 11 en gediagnosticeerd als "klassiek autistisch".

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Kinderen met autisme hebben extra begeleiding nodig. Kinderen met autisme horen niet in het regulier onderwijs. Kinderen met autisme zijn allemaal gelijk. Kinderen met autisme vertonen stereotype bewegingen, maar zijn verder normaal. Kinderen met autisme zijn geestelijk gehandicapt. Kinderen met autisme hebben een sociale handicap. Autisme ontstaat door de opvoeding. Toegevoegd na 3 minuten: Ik zeg natuurlijk niet dat ik het eens ben met deze stellingen. Ik weet ook niet of het voor ouders met kinderen met autisme bedoelt is of juist voor de overige ouders. Misschien is het eens interessant om contact op te nemen met een instituut dat gespecialiseerd is in autisme-onderzoek en veel met deze kinderen werkt. Autisme is zo'n veel-omvattend begrip dat je moet oppassen dat je niet gaat generaliseren. Bv. De stelling: kinderen met autisme zijn geestelijk gehandicapt. Ja, dat kan, maar er zijn ook kinderen die normaal intelligent zijn, of zelfs hoogbegaafd, die een autisme-spectrum-stoornis hebben. Sommige daarvan horen echt in het regulier onderwijs (met begeleiding), anderen kunnen beter daar niet rondlopen...

"Het feit dat autistische kinderen vaak excelleren op een beperkt aantal vakgebieden is pertinent onjuist." Interessante stelling toch? Het is namenlijk waar ouders van autistische kinderen vaak me dwepen om het 'minder erg' te laten lijken. "Jawel hij/zij is autistich maar heel erg kunstzinnig aangelegd" "Jawel hij/zij is autistisch maar een begenadigd musicus" Tuurlijk komt dit voor, maar het is geen wet van Meden en Perzen. Disclaimer: Ik kan er niet voor instaan of je jezelf heel erg geliefd maakt met en stelling als deze, maar imho geeft het wel genoeg stof tot discussie.

Kinderen met autisme zijn gestoord Autisme is met medicijnen te behandelen Kinderen met autisme moeten naar het speciaal onderwijs Kinderen met autisme zijn een verrijking voor de klas Autisme is heel gewoon We zijn allemaal een beetje autist Toegevoegd na 36 seconden: Dit zijn geen meningen maar stellingen.

''Kinderen met autisme zijn niet gezond.''' Dit is zo volgens de World Health Organization (WHO).

"Het label 'autisme' is onduidelijk en wordt te vaak en te snel toegekend." Persoonlijk ben ik er voor om autisten te scheiden in klassiek autisme en asperger, de twee belangrijkste groepen. Asperger is een vorm van autisme waarbij de autist een grote taalontwikkeling en soms ook hoog IQ heeft. Deze autisten komen regelmatig op de universiteit terecht en kunnen zelfstandig functioneren.

Kinderen met autisme kun je alles aanleren. Ik zeg niet dat het zo is, maar het is mij opgevallen (als moeder van een zoon met Asperger, een vorm van autisme) dat de meeste mensen dat wel denken. Omdat kinderen met Asperger een hoog IQ hebben, en dus makkelijk leren gaat men ervan uit dat je ze ook sociaal wenselijk gedrag makkelijk kunt aanleren. In de praktijk blijkt dit niet zo makkelijk te zijn.

Ik zou persoonlijk wat informatie van het Leo Kannerhuis opvragen, en tevens de volgende stelling: is het zinvol vroeg te begeleiden?

Hoe zorg je ervoor dat je normale gezinsleven ook gewoon doorgaat en dat de andere kinderen ook hun verdiende aandacht krijgen ? Op welke manier vinden jij en je partner nog tijd voor elkaar en hoe kun je daar nog aan werken ? Hoe ga je om met onbegrip van mensen buiten het gezin. Kun je goed omgaan met vrienden/kennissen die niet weten hoe ze zich moeten opstellen tegen je autistische kind ? Stellingen over autisten zelf zijn al voldoende aan bod gekomen hierboven, vandaar wat alternatieve stellingen maar volgens mij niet minder belangrijk.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100