Waarom een ochtendhumeur?

Ik heb er alleen last van als er meteen veel gepraat wordt of als ik mn vriend vraag op te staan en dat vervolgens nog 10x moet zeggen. Zíjn ochtendhumeur begint al voor hij uberhaupt wakker is... ;-)
We zijn allebei niet van die ruziezoekers of chagrijnen, maar 'sochtend lijkt het hier soms wel oorlogsgebied.
Waarom?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

"Volgens onderzoekers wordt een ochtendhumeur namelijk vooral door een lichamelijke factor veroorzaakt: de biologische klok. Je lichaam is er gewoonweg nog niet aan toe om op te staan... Het heeft alles te maken met het cortisolniveau in ons bloed. 2 tot 3 uur voor het ontwaken begint de biologische klok ons lichaam voor te bereiden op het wakker worden met een stijging van het cortisolniveau. Nu is gebleken dat bij mensen die vrolijk het bed uitspringen (ochtendmensen) het cortisolniveau hoger is dan dat van mensen met een ochtendhumeur (die dus vaak avondmensen zijn). Mensen met een ochtendhumeur zijn dus gewoon nog niet klaar om de dag te beginnen: hun cortisolniveau is nog laag en ze hebben maar weinig energie."

Bronnen:
http://nl.yunomi.be/artikel/last-van-een-o...

Uit onderzoek zijn verschillende mogelijke oorzaken gevonden: - 's avonds moeilijk in slaap vallen en daardoor te weinig nachtrust krijgen. - verstoorde melatonine productie door de pijnappelklier (slaaphormoon) waardoor de biologische klok van slag raakt. Pijnappelklier reageert op licht. (blinden hebben vaker last van een ochtendhumeur, waardoor hun klok 25 uur gaan aanhouden voor 'n etmaal) - Extreme avondmensen missen een stukje van het klokgen PER 3. - in de verkeerde fase wakker worden (REM is OK, diepe slaap is NOK) Een lichtwekker die de opkomende zon imiteert schijnt in vele gevallen te helpen!

Bronnen:
http://dittyeimers.nl/onderwerpen/psyche/4...
http://www.kimbols.be/artikels/algemeen_va...
http://www.nswo.nl/Informatie/informatiefo...

Mijn ergste ochtendhumeur is toch echt als mensen zeuren voor de koffie. Of eigenlijk nog erger als er helemaal geen koffie is. Als ik gewoon gelijk in alle rust koffie kan drinken is er niks aan de hand. Dus als conclusie, een ochtendhumeur word veroorzaakt door gebrek aan koffie ;)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100