Wat is het verschil tussen bacteriën en bacillen?

Weet jij het antwoord?

/2500

De term 'bacil' wordt vaak verward met 'bacterie'. Men gaat ervan uit dat het hierbij om synoniemen gaat, echter een bacterie is niet hetzelfde als een bacil. Hoewel een baci weliswaar een bacterie is, is niet iedere bacterie een bacil. Een bacil is een staafvormige bacterie, daarnaast bestaan nog andervormige bacteriën: bolvormige (kokken), kommavormige (vibrionen) en spiraalvormige (spirillen) bacteriën. Bacillen kúnnen ziekten veroorzaken, bijvoorbeeld de tuberkelbacil (mycobacterium tuberculosis) is de bacil die tuberculose veroorzaakt. Echter de verwarrende term 'cholerabacil' - zoals die in de Officiële Woordenlijst van de Nederlandse taal staat - klopt niet, omdat cholera niet wordt veroorzaakt door een bacil, maar door een vibrio. Een ander onjuist gebruik van de term is 'malariabacil' - dit klopt al helemaal niet omdat malaria wordt veroorzaakt door een parasiet en niet door bacillen. Overigens zijn lang niet alle bacillen en bacteriën ziekteverwekkend. De meeste daarvan zijn juist zeer nuttig bij het opruimen van dode organismen en andere dode stoffen in de natuur. Ook in onze darmflora hebben bacillen een functie bij het verteren van voedsel, bijvoorbeeld de lactobacillen (lactobacillus).

Bronnen:
http://medisch-woordenboek.maranje.nl/arti...

Bacteriën zijn een grote diverse groep van organismen (een biologisch rijk) die in de spreektaal gewoonlijk bacteriën genoemd worden. Er kunnen drie basisvormen onderscheiden worden: bolvormige cells: de kokken spiraalvormige cells: de spirila cilindrische cells: de bacillen Dus een bacil is een basisvorm van een bacterie. Maar uitleg in de bron.

Bronnen:
http://www.parasieten.com/page/alles_over_...

bacterien kunnen ook goed voor je zijn en ze komen ook van buiten en heel veel anderen plekken,maar bacillen komen wee uit snot of als iemand ziek is

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100