Mag ik eisen dat mijn man toch gedoucht wordt?

Op 25 juni is mijn man geopereerd aan zn hart,hij zit vanwege een ongeval lang geleden,in een rolstoel en heeft maar een been,en kan dus niet revalideren zoals het zou moeten,maar er is een aanvraag via het ziekenhuis de deur uit naar een revalidatie centrum, (maar er is nog geen plaats), slechts 4 km van het ziekenhuis vandaan,maar hij is sinds de operatie niet meer gedoucht,geen haren gewassen niets!
Om de doodeenvoudige reden...dat ze in het ziekenhuis niet berekend zijn op "zulke"patienten.
Maar nu is mijn vraag: kan ik het eisen,dat ze met een ambulance,al was het maar 2 of 3 keer in de week,met mijn man naar dat revalidatiecentrum rijden,om alleen maar te douchen? dit kan toch echt niet zo verder,want wie weet hoelang mijn man nog (in het ziekenhuis) moet blijven wachten tot er eindelijk plaats is in het revalidatiecentrum!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als ik u was zou ik contact opnemen met een thuiszorgorganisatie in de buurt. Er kan dan misschien in samenspraak een zorgpakket voor u man worden samengesteld, bijvoorbeeld een verpleegkundige die u man 2/3 keer in de week komt douchen. Een ambulance laten ze hier echter niet voor uitrukken ben ik bang. Mag ik vragen hoe het dan gaat met het omkleden van u man iedere dag? Krijgt u daar thuiszorg voor? Vraag dan eens aan die zuster/broeder om raad. Er zijn honderden mensen in rolstoelen die ook gewoon worden gedoucht, hier zijn aparte douchestoelen etc. voor. Er zijn zelfs douchebrancards. Wanneer de thuiszorgorganisatie niet kan helpen, zou ik contact opnemen met de huisarts en vragen hoe het verder moet. Succes ermee!!

eisen niet, wel zou je hygiëne in het ziekenhuis zelf kunne gebruiken als een argument, het is niet al te fris een ongewassen man in het ziekenhuis te hebben liggen. probeer met dit argument eens hogerop te stappen.

nee ik denk niet dat je dat kan eisen want de verplegers in het ziekenhuis wassen hem wel met een washand en dan is ie ook schoon . In een ziekenhuis is het niet zoals het revalidatiecentrum met de douches en personeel , in het revalidatiecentrum zijn ze dat wel (speciaal opgeleid daarvoor)

Is er in het ziekenhuis geen kapsalon? Die kunnen soms wel haarwassen bij mensen in bed. (vroeger moesten we leren hoe je een bedlegerige het haar moest wassen)

Ziekenhuizen zijn steeds meer gericht op kortdurende behandelingen maar dat neemt niet weg dat een opname soms toch weken- tot maandenlang kan duren. Kijk allereerst of er toch geen mogelijkheden zijn. Zelfs in ziekenhuisbed kunnen de haren van een patiënt worden gewassen met een beetje creativiteit. Is er geen kapper in het ziekenhuis of een kapper die op de afdeling iets aan haarverzorging kan doen? Daarmee is je man nog niet gedoucht maar het scheelt alweer als dat lukt. Een ambulance kun je niet eisen als daar geen medische noodzaak voor is. Is taxivervoer mogelijk, al dan niet met een rolstoeltaxi? Praat er in ieder geval eens met het afdelingshoofd over. Je hebt nog kans ook dat een taxi wel vergoed wordt. Sterkte met aanhouden, want dat wil nog weleens helpen.

Misschien kun je vragen als hun het niet doen, dat je je man zelf wast? Iedere ziekenhuis kamer heeft een douche toch?

Ik weet niet of jullie een geschikt huis hebben, of familie hebben met een geschikt huis ( slaap- en badkamer beneden) maar dan zou je nog kunnen overwegen om thuiszorg aan te vragen. Een zware patient kan best veel uren geïndiceerd krijgen en dan komen ze ook meerdere malen per dag langs. Ook hulpmiddelen zoals een tillift en hoog/laagbed en dergelijke kun je thuis geleverd krijgen door het hulpmiddelen centrum. Toegevoegd na 1 minuut: Ook kun je fysiotherapie aan huis krijgen.

Haar wassen moet geen punt zijn. Desnoods doe je het zelf met een zuster erbij. Tien minuten werk. Onzin dat dat niet gebeurd is. En douchen..ik snap het niet: met twee zusters en een douchestoel is dat toch geen probleem? Ik zou de directie mailen/bellen. Dit kan zo niet!

Onzin dat ze niet berekend zijn op zulke patienten, ze kunnen zelfs iemand in een bed douchen als die over te tillen is. Wat wel kan is dat uw man vanwege medische indicatie niet onder de douche mag, bijvoorbeeld voor wonden en/of apparatuur. Overleg nog eens met de verpleging waarom wel of niet gedoucht kan worden. Waarschijnlijk wordt uw man wel iedere dag gewassen, haar wassen in bed blijft moeilijk en is zeker voor patiënten een erg vermoeiende klus.

In onze cultuur zijn 'luchtjes' uit de mode. Maar niet-douchen is helemaal niet erg. In de middeleeuwen douchten de mensen zich nooit. Maar het is wel lekker om even een nat washandje over je lijf gehad te hebben. Maar een ziekenhuis is vooral een ^zieken^huis en geen badhuis. (kom maar op met die minnen!)

Laat hem plaatsen in een zorghotel, daar kunnen ze hem wassen, en wordt hij nog beter vervend ook.Je kan nartuurlijk zelf aktie ondernemen in een rolstoel en dan samen onder de douch, ik heb zelf ook een bypass opertatie gehad tijdens de operatie is er wat mis gegaan met mijn schouder kon ook zelf niet onder de douch mijn vrouw heeft mij toen geholpen. Ik wens je veel sterkte.

In geen geval zou ik zelf iets ondernemen, om de reden dat dit de zorgen die hij krijgt volledig ondermijnt. Het hoort er voor mij aan alsof je geen vertrouwen hebt in de zorgen die ze je man geven. Misschien moet je eens bedenken dat het ziekenhuis wel redenen kan hebben waarom ze hem niet douchen, alleen al de hele actie is vermoeiend en als zijn hart net geopereerd is dan kan hij dat misschien niet aan. Als je wil dat het hem goed gaat moet je best met mensen die wel ervaring en wetenschap hebben dingen overleggen die mogelijk zijn. Meteen eisen stellen en hun beschuldigen heeft een omgekeerde werking. Wel kan je hen tonen dat je hun vertrouwt, en begrijpend zijn. Het mag misschien wel hard klinken maar.. De wereld zal echt niet vergaan omdat je man een paar weken niet douchen kan. Ik begrijp dat je je zorgen maakt en wil dat hij het goed heeft, maar probeer je eerst maar eens te kummeren over zijn wezelijke gezondheid bovenop hoe hij ruikt. En als dat niet helpt, bedenk dan dat er miljarden anderen in de wereld zijn die GEEN ziekenhuis hebben, en het hele zaakje gewoon niet overleeft zouden hebben.. Laat staan een douche zouden krijgen erna. Alles komt wel goed op z'n tijd. :)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100