Waarom krijg je vaak de rillingen bij verkoudheid of griep?

Weet jij het antwoord?

/2500

De temperatuur van je lichaam moet omhoog. Als je het koud krijgt, rillingen dus, dan wordt je thermostaat bijsgesteld en wel zodanig dat je temperatuur omhoog gaat en dat is nodig om de ziektemakers beter te lijf te gaan.

Als je lichaam begint te rillen, probeert het warmte te genereren, die extra warmte is nodig om het virus aan te pakken die de griep en/of de verkoudheid veroorzaakt. Dat is ook de functie van koorts, het aanpakken van de virussen.

Je lichaam reageert dan op temperatuursverhoging door constrictie van de bloedvaten en toename van de stofwisseling.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Koude_rilling

Gewoon omdat je koorts hebt. Hetzij hoger dan 37 graden hetzij lager. Daar reageert het lichaam wel op.

Bij een infectie door ziektekiemen, geeft je afweersysteem het sein voor een temperatuurverhoging van je lichaam. In de hypothalamus ( een aanhangsel van de hersenen)zit een soort thermostaat die je lichaamstemperatuur regelt. Daar worden allerlei stoffen afgescheiden en die zetten talrijke processen in gang om de temperatuur te doen oplopen. Tevens worden er mechanismen in werking gezet en één goed gekende hiervan is het rillen,klappertanden,bibberen. De extra spieractiviteit kan in korte tijd voor een sterke verhoging van de lichaamstemperatuur zorgen. Koorts is een normale aanpassings- en verdedigingsreactie van het lichaam op een bedreigende infectie. Koorts zorgt nl. voor een ongunstig leefklimaat voor een aantal ziektekiemen (bacteriën, virussen, parasieten). Koorts lijkt de activiteit v.h. afweersysteem te verhogen. Bij langdurige koorts schakelt het lichaam van suiker (glucose)over op de verbranding van vetten en eiwitten voor de energievoorziening. Glucose is een uistekende voedingsbodem voor bacteriën, maar bij koorts wordt deze voedingsbron afgesloten. Tijdens koortspieken zorgt de lever ervoor stoffen te produceren die de vermenigvuldiging van een heleboel ziektekiemen dwarsbomen. Daarom alleen al is koorts zo belangrijk bij het afweren van ziektekiemen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100