Hoe komt het dat wij een blanke of bruine huid hebben?

En is daar ook nog een reden voor?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het lichaam heeft zich zo aangepast dat je een maximale hoeveelheid vitamine D kan ontvangen dus des te minder zon hoe blanker je wordt om toch de doses vitamine binnen te krijgen.

Niet door de zon, maar tegen de zon. Door een donkerdere huid verbrand je niet zo snel. Leve de evolutie

Dat komt doordat de Zon in Afrika veel meer en langer schijnt dan bij ons. Een bruine huid verbrandt minder snel dan een blanke huid. In het noorden van de wereld hebben mensen een blanke huid, omdat zij zonlicht eenvoudiger omzet naar vitamine D, dan een bruine huid. Dit is noodzakelijk, omdat de Zon bij ons minder schijnt, dus ALS de zon hier schijnt moeten we genoeg vitamine D binnen krijgen.

In de slijmlaag liggen pigmentvormende cellen: de melanocyten. Deze vormen het donkere pigment melanine en geven dit via hun uitlopers aan de nabijgelegen opperhuidcellenaf. Bij donkerhekleurde mensen bevatten alle cellen van de opperhuid melanine. Melanine beschermt de delende cellen in de kiemlaag tegen se schadelijke invloed van de zon.

Bronnen:
Biologieboek

De natuurlijke kleur van onze huid heeft alles te maken met de hoeveelheid en kleur van de pigmentcellen. Er zijn 3 soorten pigment: geel, rood en zwart. Afhankelijk van tot welk ras we behoren, overheerst het gele, rode of zwarte pigment. Dat het pigment in onze huid reageert op licht is duidelijk. Hoe we 'bruinen' is afhankelijk van hoeveel van elke kleur pigment we hebben. Daarom wordt de een eerder gelig-bruin, een ander eerder rood-bruin, en weer een ander lijkt een heel donkerbruine tot zwarte gloed over zijn huid te hebben.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100