ik heb bloedgroep O+ moeder O+ vader A-. Zowel men broer en zus hebben A-. Klinkt nu raar maar kan het dan zijn dat hier iets niet klopt?

Weet jij het antwoord?

/2500

nee hoor als de genen aan geven o+/o+ voor je moeder en vorrje vader o+/A- en a- is dominant kan het zomaar zijn dat er van beide uit komt ook a-/a- x 0+/a- en o+ is dominant geeft 3x kans op a- en 1x op 0+

Je bedoelt dat je een onecht kind bent, om het even recht voor zijn raap te zeggen? Waarom zou jij niet dezelfde bloedgroep kunnen hebben als je moeder. Je broer en zus kunnen zich dat dan ook gaan afvragen.

Nee, geen vreemde zaken. Je moeder heeft twee chromosomen met 0, 1 of 2 chromosomen met een + voor rhesus. De letters en het plusje zijn codes voor suikercombinaties op de bloedcellen. Een 0 betekent dat de suikercombinatie niet aanwezig is. A is een andere suikercombinatie dan B. Jouw vader heeft in ieder geval 1 chromosoom dat voor A, codeert het andere chromosoom zou A of O kunnen zijn, ware het niet dat jij zijn dochter bent, dat houdt in dat jouw vader dus op het andere chromosoom geen gen heeft voor de aanmaak van A, maar een leeg gen (O). De + slaat op de rhesusfactor, een andere suikercombinatie, jouw vader maakt die niet aan (negatief = - ) en jouw moeder wel jouw vader heeft dus twee chromosomen zonder rhesus gen, jouw moeder heeft er 1 of twee, maar doordat jouw broer en zus wel negatief zijn zal je moeder dus maar 1 chromosoom hebben dat voor rhesusfactor codeert. Jij hebt dus het chromosoom dat voor rhesus codeert van je moeder en van je vader een leeg chromosoom. Bij de AB groep heb je van je moeder een 'leeg' chromosoom en van je vader een 'leeg' chromosoom. Voor je broer en zus geldt het omgekeerde.

Even een lesje erfelijkheidsleer uitschrijven: Uitleg: A = wel A; a = geen a; Op het DNA heb je alles dubbel. dus AA, Aa (beide bloedgroep A) of aa (bloedgroep 0) D = wel Rhesus factor D; d = niet Rhesus factor d Op het DNA dan DD of Dd (Rhesus +) of dd (Rhesus -) Moeder bloedgroep O+ DNA moeder: aa Dd vader bloedgroep : A- DNA vader Aa dd Mogelijke kinderen: 25% kans bloedgroep A- : (DNA = Aa dd) - je broer en je zus 25% kans bloedgroep A+ : (DNA = Aa Dd) 25% kans bloedgroep 0- : (DNA = aa dd) 25% kans bloedgroep 0+ : (DNA = aa Dd) -> jij kan dus.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100