Wat kan je het beste op bijv. een verbrande vinger doen om het brandende gevoel te stoppen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Meteen langdurig onder de lauwe kraan houden net zolang, tot dat brandgevoel weg is.

Een plakje komkommer. Of een verbandje dat je nat maakt en steeds opnieuw natmaakt met koel (niet koud!) water.

Dit werkt echt! Begin eerst met koud water uit de kraan, dan steeds iets warmer, tot dat je denkt dat het niet kan, laat een paar seconden eronder, dan valt het mee, dan weer iets hoger.enz. totdat het echt PIJN doet. dit werkt echt en voorkomt brandwonden.

als je je hebt verbrand gelijk insmeren met boegem balsem. het werkt kei goed !

Als er geen open blaar op zit, dan kun je het spul dat wordt gebruikt bij baby's die tandjes krijgen erop doen. Een verbandje erop waar je ook wat van deze druppels op doet. Heb je dat niet in huis (die kans is reëel aanwezig natuurlijk) dan kun je een trachitol pilletje oplossen in warm water en hier een verbandje in drenken en om de vinger doen. Let wel op dat er niks open is aan je vinger, dan kan het gaan ontsteken. Toegevoegd na 2 minuten: Dit alles na het koelen met water natuurlijk! De genoemde middeltjes hebben allebei een verdovende werking, vandaar dat het helpt.

Koel de wonde onmiddellijk na het brandongeval gedurende een twintigtal minuten af onder lauw, stromend water. Doe dat zo vlug mogelijk, want een half uur later baat het niet meer. Het onmiddellijk afkoelen met lauw water, en dit gedurende 20 minuten, doet de temperatuur van de verbrande huid dalen en verhindert op die manier dat de wonde zal na branden en de kwetsuur zou verergeren. Breng een laag van 5 mm Flamigel (België) aan: eerst op het gaaskompres in plaats van rechtstreeks op de wonde. Zo vermijdt je bacteriële besmetting van de tube zalf. Dek de wonde af met het gaaskompres met de hydraterende zalf. Bevestig het gaaskompres eventueel met een kleefpleister of met een hydrofiele windel.

Bronnen:
http://www.brandwonden.be/index.php/ehbo/nl/
http://www.flamigel.be/index_nl.htm

Als het een oppervlakkig wondje is, dus geen blaren of kapotte huid, dan , zoals al eerder geantwoord eerst koelen en dan tandpasta erop, klinkt vreemd maar helpt wel. Is de huid kapot of zijn er blaren dan niets erop smeren, de kans op ontstekingen is dan erg groot.

Calendula Creme of zalf van VSM helpt mij wel.

Het antwoord om onder de kraan te houden is overigens finaal fout! Ik ben zelf een ervaren vuurloper en loop maar wat graag met blote voetjes over vuren van minstens 2000 graden. Niks bizonders, het is een truukje en daar bestaan leraren voor die je dat bijleren. Maar wat er na kraanwater (de brandweer spuit met smerig slootwater!) werkelijk gebeurd is dat de huid plots afkoelt en de bloedstroom door de huid stopt: met als gevolg dat de huid afsterft en heb je donorhuid nodig. Ook een infectie van dat vieze slootwater gevuld met gevaarlijke plasmodes is niet ondenkbeeldig en jij wordt lelijk! De pijn is bij gebruik van water niet te verdoven zelfs de zwaarste medicamenten richten niets uit, simpel omdat de bloedstroom is gestopt. Ook zijn er gevallen voorgekomen van mensen die eruitzagen als een Michellinmannetje na een brand: en tóch genazen ze volledig, zelfs zonder een spoor na te laten. Ja ze hebben dan wel 3 weken met al hun brandkleren nog aan op bed moeten blijven en kregen alleen liters vitamines C, E5, B6, B11 als voedsel maar dit werkt - alleen is het zo vreselijk moeilijk om eráf te blijven tot Moeder Natuur zijn werk ònder de verbrande huid perfekt heeft gedaan... zoiets kunnen wijzelf niet net zo perfekt en gaat de Natuur onze slimheid te lijf met lelijk bindweefsel (op TV te zien geweest). Canulezalf/Canulemelk is inderdaad het juiste antwoord en mag in geen enkel verbanddoosje ontbreken maar zorg dan wel dat het eerst op kamerthemperatuur was gebracht - daarna valt je huid in vellen eraf maar maak je vooral nooit ongerust en slik extra vitamines.

Er is maar een manier om iets te doen en dat is koelen. Zacht stromend water totdat de pijn eruit verdwenen is. Is er geen kraan in de buurt spring in de sloot, of wat dan ook maar ga koelen! Smeer er onder geen beding iets op, de kans op infecties wordt namelijk groter. Bovendien als blijkt dat het een ernstige brandwond is en een arts moet naar kijken en er iets aan doen dan kan dat niet omdat je de wond hebt dichtgesmeerd!

Een coolpack! Dat is een gelpack die je vrij goedkoop bij de apotheek kan kopen, en die je in de vriezer legt. Washandje er om heen, en koelen maar. Maar zo ben je wel mobiel, en hoef je niet steeds onder water :-)

Ik heb me net verbrand met kokend water (niet zo extreem ernstig) vervelend veel pijn! flamigel helpte me voor enkele seconde :( lauw tot koud water stilt de pijn eventjes. Wel, nu heb ik er tandpasta op gesmeerd van colgate(met blauwe stippetjes erin) IK HAD DIT EERDER MOETEN DOEN!! Verfrissend :D Geeenn pijn meerr (misschien niet aan te raden aan openwondjes)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100