Waarom krijg je opgezwollen ogen als je langdurig huil maar niet bij een korte huilbui?

tijdens overlijden van mijn opa had ik het de dag erna nog steeds opgezwollen ogen, waardoor komt dat en wat in het oog is precies de oorzaak van de zwelling.

Weet jij het antwoord?

/2500

Goeie vraag omdat er nog wettenschappelijk niet veel bekend is. Bewening over de dood Huilen is een universeel en typisch menselijk verschijnsel waarbij tranen worden geproduceerd. Volwassenen huilen voornamelijk bij het verlies van dierbaren of wanneer ze niet weten hoe ze met een situatie moeten omgaan. Tot nu toe is er weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar huilen bij volwassenen. Een belangrijke vraag die onbeantwoord was, is waarom volwassen mensen huilen. Wat is het nut? Om het antwoord te vinden op deze vraag onderzocht gezondheidspsychologe Michelle Hendriks de invloed van huilen op de lichamelijke en emotionele gesteldheid van de huilende persoon en de reacties van de mensen in de omgeving op het huilen. Ze ontkracht daarbij de veelgehoorde 'wijsheid' dat huilen zou opluchten. Hendriks liet zestig vrouwelijke studenten naar een neutrale en een emotionele film kijken. Voor, tussen en na de films werd geïnformeerd naar de stemming van de studenten en werd hun pijnwaarneming gemeten. Ook werden tijdens het bekijken van de films zeven lichamelijke parameters bepaald, onder andere hartslag, bloeddruk en ademhaling. Huilen tijdens de film verbeterde de stemming niet. Wel vond Hendriks bewijs dat huilen gepaard gaat met lichamelijke reacties die het herstel van de fysiologische balans bevorderen. Vóór het huilen neemt de hartslag bijvoorbeeld toe, na de huilbui weer af. Op basis van de timing van alle fysiologische veranderingen, concludeert Hendriks echter dat het huilen eerder een uiting dan de eigenlijke oorzaak is van het herstel Hier tips om er vanaf te komen. http://www.omaweetraad.com/tipview.php?rubriek=gezondheid&label=Ogen

Als je moet huilen produceert je lichaam traanvocht. Bij een stevige huilbui kan dit traanvocht niet ineens afgevoerd worden via de traanbuisjes. Daarom krijg je ook een snotneus als je moet huilen omdat het traanvocht dat te veel is om door je ogen afgevoerd te kunnen worden er ook door je neus uit komt. Omdat je traanklieren hard moeten werken tijdens zo'n huilbui, zwellen ze op en dat verklaart waarom je ogen dik worden. ze zijn als het ware 'overbelast'. Dus hoe meer en hoe langer je huilt, des te dikker worden de kliertjes en daarom duurt het langer voordat ze weer geslonken zijn. Om je ogen weer normaal te krijgen, kun je het beste koelen (net als bij elke andere zwelling). Als je wat ijswater maakt (een glaasje water met ijsklontjes erin) en je dept dit ijswater met een watje rond je ogen, zie je al snel dat je ogen minder gezwollen zijn.

Het oogwit wordt bedekt door slijmvlies (conjunctiva) en dit bevat heel dunne bloedvaatjes. Bij irritatie zetten deze vaatjes op, waardoor het oog rood wordt. Als je huilt komen er grote hoeveelheden traanvocht vrij, waardoor er sprake is van irritatie met roodheid tot gevolg. Telkens als je met je ogen knippert, komt er een laagje oogvocht op het blootgestelde oppervlak. Een vochtige, heldere membraan, het bindvlies, zorgt ook voor voortdurende bevochtiging. De harde oogrok, een taaie witte huid, bedekt het merendeel van de rest van de oogbol. Binnen de oogrok vinden we een rijk doorbloed vlies, de buitenste vaatvlieslaag, die de andere vliezen in het oog voedt. Binnen het vaatvlies lig het netvlies. Daar verzamelen 130 miljoen cellen licht en beelden, en zorgen voor het beeld van de wereld dat jij ziet. Bron: Atlas van het lichaam - auteur Steve Parker ISBN 90-246-0020-0-. (RJ)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100