Wat is de beste strategie voor een succesvol en gelukkig leven ? Hoe laat je de invloeden van buitenaf je leven beïnvloeden ?

Een beetje moeilijk te omschrijven deze vraag.

In mijn leven laat ik de meeste invloeden op mij afkomen. Zowel in werk , familie als relatie . Dat wil zeggen dat ik weinig *plan* en maar wel open sta voor moegelijkheden en het meeste "vanzelf " op mij afkomt . Daarnaast vind ik dat het al moeilijk genoeg is om alle invloeden van buitenaf te intergreren. Omdat er vrij veel gebeurt .

Maar kan het beter en verstandiger . Kan je beter een leidraad nemen waaraan je je leven plant. Kunnen de plannen dan ook lukken ,uitkomen ? En wordt je dan gelukkiger.

Van collega's hoor ik steeds vaker dat iemand zijn eigen geluk kan zoeken , actief zoeken en dat de mogelijkheden op geluk dan groter zijn. Maar ik ervaar dat (nog ) niet zo .

Als ik actief op zoek ga, laat ik mij misschien verleiden door een verkeerde , niet bij mij passende vrouw, en kies ik een niet bij mij passende baan of carriere . Of ik emigreer naar een niet optimaal bij mij passend land . Kies ik dan misschien een leven dat niet bij mij past.
Maar kan ik dan door die risico's op tegenslag en moeilijkheden toch beter af zijn en geluk vinden ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik proef uit je omschrijven ("laat ik op mij afkomen"), dat het leven jou leidt. Zelf zou ik graag willen zien dat jij je eigen leven leidt en je die niet laat leiden. Een verschil tussen passief en actief. Waarbij het gevaar van passief is dat je ook een 'slachtoffer' kunt zijn/worden van dat leven. Of dat je 'wacht' totdat hetgene wat je zoekt voorbij komt. Met het risico dat je blijft wachten en daardoor jezelf als een 'slachtoffer' gaat beschouwen. Ook aan een actief leven kan een probleem zijn, als je de 'zaken' probeert te forceren... Dat je dus te graag wilt en je jezelf gaat blokkeren. Al met al zou ik zeggen: Leef je eigen leven en doe wat jij hieraan leuk vindt om te doen. Wees niet passief en laat het leven niet jou leven leiden. Wees ook niet te gretig om iets te vinden waardoor je gelukkig wordt. Want het echte geluk komt uit jezelf en niet vanuit je omgeving. Dus ZOEK niet, maar beleef het leven. Als je wilt zoeken, zoek dan IN jezelf en niet in de buitenwereld. Uit je verhaal 'wil' je graag (heel graag misschien) een vrouw. Vandaar dat je 'zoekt', of wil 'wachten' totdat die voorbij komt. In mijn optiek zowel passief op een verkeerd pad, als actief met een risico. Wat ik bedoel met in jezelf zoeken, is dat je gaat onderzoeken WAAROM je een vrouw wilt. Vaak zijn dit oppervlakkige redenen die eigenlijk helemaal niet belangrijk zijn. Ook lees ik uit je verhaal dat je bang bent om FOUTEN te maken. Want misschien maak je de verkeerde keuzes als jij actief bent. Ook een mogelijke oorzaak om 'passief' in het leven te staan. In beide gevallen maak je van jezelf een 'slachtoffer'. Een padstelling die je zelf en over jezelf hebt gemaakt. Beschouw het leven als een avontuur, waarin je onmogelijk FOUTEN kunt maken. Want door alle 'fouten' die je al reeds hebt gemaakt in het leven (ik vermoed dat je dit al best veel vindt), ben je wel wie je nu bent. En heb je kennis en kunde die je anders niet zou hebben gehad. Het is je eigen angst die jezelf tegenhoudt. Je zit in een diepe en vastgeankerde vicieuze cirkel. Waar ben je bang voor en welk verdriet zit hieronder? Toegevoegd na 5 minuten: O ja. Doordat je innerlijk 'gevangen' zit in verdriet, angst, enz, heb jij jezelf beperkt in je leven (passief, bang voor fouten, wanhoop voor het zoeken naar geluk). Verlos je jezelf van je innerlijke demonen, dan zal je VRIJ zijn om eindelijk met je leven te beginnen.

Wat een mooie vraag . En wat denk je over deze dingen diep na... Ik ben al wat ouder en ik heb het alsvolgt ervaren: uiteraard stippel je een route uit. Je hebt zo je wensen en je plannen. Je leert in de loop der jaren steeds beter wat je zèlf wilt, wat bij jou past. Omdat je groeit, wijzer wordt, dingen meemaakt. Wat meezit in je leven, dat is mazzel en soms heet dat ook geluk. Wat tegenzit, daar moet je iets mee. Je kunt er niet omheen, óók al had je dat helemaal niet zo gepland... Op zo'n moment weeg je af wat jou in die situatie het beste lijkt en neem je een beslissing. Je kunt in grote lijnen plannen wat je wilt voor je toekomst. En voor de korte termijn kun je die planning nog wat nauwkeuriger invullen. Maar meestal loopt het anders. Omdat je tussentijds bij een bepaalde beslissing/ontmoeting ineens een heel andere kant op gaat. En dan stel je je plannen weer bij. Van het concert des levens krijgt niemand een program: je kent deze spreuk wel denk ik. En zo is het ook. Leef je leven zoals het komt. Soms neem je een beslising di je, et de kennis van later, beter anders had kunnen doen. Dat kan ja. Maar zo gaat dat. Je weet niet altijd of je er goed aan doet. Maar voor dat moment leek jou dat het beste. Dus is het goed. Je bent nog jong. Maak je niet al te druk over de toekomst. Niet met alles zo ver en zo veel vooruit. Die toekomst die komt naar je toe en op dat moment leef je zoals je kunt.

Visualiseer je toekomst, maak een beeld van wat je graag zou willen (en denk daar goed over na, zodat je uitkomt bij wat je ECHT wilt). Kijk vervolgens goed wat er op je pad komt en doe daar je voordeel mee (pas je 'droom' aan aan wat je onderweg (o.a. over jezelf) leert. Maak gebruik van de mogelijkheden die je geboden worden. Sleep opgedane bagage waar je niet gelukkig van wordt niet te lang mee. Als je een keuze gemaakt hebt, focus je daar dan op en beweeg, (bij voorkeur) met de stroom mee, in de gekozen richting. Als je ziet dat je keuze toch niet de juiste was, stel je richting bij. Wees tevreden met wat je hebt, maar neem nooit genoegen met minder dan 'perfect'. En, zoals Don Juan (de Yaqui-indiaan) al zei: "Kies altijd een pad met een hart".

het leven lijkt soms ook moeilijk, als je je hart volgt en je gevoel kun je het bijna niet fout doen of verkeerde keuzes maken. je zult een keer tegen de lamp lopen, gebruik dit om te leren ervan. blijf vooral bij jezelf. Alles kan altijd anders...als je vanuit je binnenste leeft, ben je het echts, puur.Je kunt je bepaalde doelen stellen die je wilt nastreven...een houvast hebben en vooral niet stil blijven zitten en niets doen. je hebt altijd keuzes, niets doen is ook een keuze, je groeit meer door iets te doen en dan misschien te ervaren dat het niet bij je past. het boek de kracht van het nu, van Tolle, is een mooi boek om te lezen, wat je ook hierbij kunt helpen of inzicht krijgen. Volg je eigen pad........

Bij mij persoonlijk is dat nieuwsgierigheid. Echt waar ik ben nieuwsgierig naar alles! En als ik iets wil weten wil ik er ook alles vanaf weten. Zo heb ik veel gelezen over verschillende levenswijze (christendom, de islam, boeddhisme) en kwam ik erachter dat ik met mijn karakter veel kan hebben aan het boeddhisme. Niet dat is een boedhist ben of dat wil worden maar de filosofie achter het boeddhisme staat me aan en probeer ik wel te volgen voor een groot gedeelte. Daarnaast heb ik door mijn nieuwsgierigheid ook 2 passies gevonden: muziek en politiek. Niet om arrogant te zijn maar ik weet over beide zaken heel veel. Zo luister ik naar een aantal artiesten die de meeste mensen niet kennen. Hier geniet ik echt onwijs van! Ook carriere gericht heb ik heel veel gedaan in allerlei verschillende branches (zorg, welzijn, communicatie, horeca) en weet ik dat communicatie helemaal mijn ding is. Hier ben ik ook actief naar op zoek gegaan. Als laatste heb ik veel nieuwsgierigheid naar mensen. Daardoor heb ik onwijs leuke vrienden waarbij ik weet hoeveel we voor elkaar betekenen. Dit allemaal maakt mijn leven leuk. Het enigste wat nog ontbreekt is een relatie.

Niemand kan je garanderen dat je de 'juiste' keuzes maakt, als die al bestaan. De een vindt dat z/hij haar/zijn leven zelf bepaalt, de ander zegt dat alles maar zo'n beetje gebeurt en dat z/hij wel ziet wat daarmee te doen, een derde zit daar tussenin... Je kunt natuurlijk wel doelen nastreven, maar dan moet je ze eerst hebben. Als je doelen nastreeft die niet realistisch zijn, word je daar denk ik ongelukkiger van dan wanneer je een beetje met de stroom mee dobbert. Als jij het gevoel hebt dat je kansen wel herkent als die zich voordoen en dan ook kunt handelen (er komt ergens een nieuwe functie vrij en die lijkt je wel wat: ga je dan met je baas praten? Dan vergroot je natuurlijk je kans op je die baan meer dan wanneer je hoopt dat je baas rondkijkt en denkt: mja, die kan wel geschikt zijn), dan is dat prima lijkt me. Tenzij je echt ontevreden bent en het gevoel hebt dat je de teugels meer in handen zou moeten hebben - omdat JIJ dat wilt, niet omdat anderen dat misschien zo doen. Onthoud: elke keuze die je maakt, heeft voor- en nadelen. niets is perfect, dus als je emigreert, zullen er altijd dingen in dat land tegenvallen. Als je verliefd wordt, zal altijd blijken dat je partner óók trekjes heeft die vervelend zijn. Niet kiezen omdat je bang bent niet de perfecte keuze te maken is misschien meer door angst bepaald en dan minder verstandig omdat je dan stuurloos kunt zijn terwijl je dat niet wilt zijn, maar niet kiezen kan ook een bewuste keuze zijn. De laatste tijd hangen veel mensen het idee aan dat geluk maakbaar zou zijn, maar het valt me wel op dat dat meestal mensen zijn die relatief weinig tegenslagen hebben. Zodra die wel gebeuren, gaan ze er vaak anders over denken. Terwijl de mensen die relatief veel tegenslagen hebben, meestal zeggen dat ze gelukkig zijn met 'kleinere' dingen, niet alles hoeft perfect te zijn.

Een schitterende vraag! In hoeverre kan je je leven sturen? Ik denk dat het leven stuurbaar is, maar dat daar wel een aantal voorwaarden aan zitten: - je moet het leren - je moet weten wat je wilt - de sturende kracht moet beheerst en rustig zijn Concreet: Bouw je leven op vanuit een stevige en stabiele basis. Haal een diploma, zoek een fijne woonplek, maak vrienden, vind een degelijke baan. Dit alles kan je rustig doen terwijl je je laat meevoeren met de stroom. Het hoeft niet snel en het hoeft niet perfect te zijn. Als je de basis eenmaal hebt, heb je rust. Vanuit die rust kan je langzaam aan gaan werken aan verbetering. Vanuit de rust maak je vaak betere keuzes, omdat je jezelf meer tijd gunt en je stabieler in het leven staat. Nog wat tips: - perfectie is onmogelijk - soap-achtige carrières en levenstijlen zijn fake en een illusie - stel jezelf altijd kritische vragen, probeer je echte beweegreden voor een keuze te achterhalen - de liefde is een ongeleid projectiel. Daar valt niets op te plannen...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100