Hoe kan het komen dat iemand (die best wel slim is) veel moeite heeft met het verschil tussen links en rechts, en horizontaal en verticaal?

Een vriend van mij heeft dat namelijk, hij zit echt af en toe te persen op wat hij nou moet zeggen. Hij weet het wel gewoon, maar op een of andere manier heeft hij daar veel moeite mee.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Omdat dat geen absolute begrippen zijn. Hoe intelligent je verder ook bent, en hoe groot ook je ruimtelijk inzicht, relatieve richtingen en afstanden blijven verwarrend, en sommige mensen leren het NOOIT. Ik bijvoorbeeld. Het probleem met links en rechts vooral, is dat wat voor mij links is voor jou rechts is, en als ik me omdraai is het ook andersom. En in de spiegel. Mijn rechts is jou links als ik je aankijk, maar dezelfde rechts als we dezelfde kant opkijken, maar weer links voor degene naar wie we kijken. Het standpunt wisselt dus voortdurend, met als gevolg dat je met je volle overtuiging linksaf kunt slaan als je rechts moet, en je dan pas 100 meter verderop afvragen wat je verkeerd hebt gedaan. Bij mij heeft het vermoedelijk wel een oorzaak ; ezelsbruggetjes. Wij hadden op de basisschool een leraar die het leuk vond kennis er in te 'rammen' voor te pas en te onpas op alle mogelijke momenten ezelsbruggetjes te herhalen. Of lastige woorden. Zomaar midden onder een les, of op het schoolplein, kon hij roepen : onmiddellijk met 2d's en 2 L's. Dat doe ik dus ook nooit verkeerd. Maar ' rechts is de hand waarmee je schrijft' tientallen keren per week is bij dit linkspootje kennelijk toch niet helemaal goed uitgepakt (en ook geen erg gelukkig ezelsbruggetje). Het onderscheid tussen horizontaal en verticaal is natuurlijk iets minder onderhevig aan wisselende standpunten. Ik ken het probleem ook eigenlijk niet, maar vermoed dat het hem wel eens zou kunnen zitten in de abstractie van de begrippen. Want in boven en onder of voor en achter zal hij zich niet vergissen. Dan is het meer van :goh, 't was éénvan die twee woorden - welke is het nou ??? Ook de mondvorm kan overigens verwarring oproepen het woord verticaal 'klinkt' veel meer in de breedte (door de e) (en de ver-te) dan hóoooorizontaal dat weer in de hóógte klinkt. De discrepantie tussen klank en betekenis hebben onze hersenen blijkbaar moeite mee.

sommige mensen hebben een brede intelligentie, sommigen een nauwe. ik heb zelf ook het gevoel dat ik een heel beperkte intelligentie heb, maar ik haal toch de 140. Ik ben heel goed in taal, en als je me een praktisch probleem vertelt zie ik de oplossing al helemaal voor me. Ik had een 10 voor tekstverklaring, maar vraag me niet van welke kant ik kwam toen ik een winkel inging, vraag me nooit de weg, ook niet in mijn eigen gemeente, vraag me niet naar de kubieke inhoud van een aquarium, want ik zal je heel dom aankijken. Maar zet nooit een d of een t verkeerd, want ik zal niet begrijpen waarom je dat nou niet snapte.

Hele knappe en slimme mensen kunnen in sommige dingen een beetje 'dom' zijn. Vandaar de uitdrukking 'verstrooide professor'.

Het niet kunnen onderscheiden van links en rechts heeft niets met intelligentie te maken. Het is een verstoring in het directionaliteitsgevoel in de hersenen. De oorzaak daarvan is, voor zover ik weet, nog niet bekend. Dit probleem treedt meestal op met links-rechts, in sommige gevallen ook met boven-onder, en met horizontaal-verticaal. Het gaat heel vaak samen met dyslexie. Het zou me niets verbazen als jouw vriend ook dyslectisch is.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Dyslexia

Wat mij opvalt is dat veel mensen die "hoogintelligent" zijn vaak moeite hebben met 'kleine dingen'. Klokkijken, veters strikken, etc. van die dingen die vanzelf sprekend zijn, maar je wel 'even' moet leren. Ik heb dit van dichtbij meegemaakt bij meerdere mensen. Het is een kwestie van veel tijd erin steken, wat intelligente mensen vaak niet gewend zijn, waardoor het niet lukt. Dit is mijn ervaring, ik weet niet hoe het komt, maar wel dat het vaker voorkomt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100