Wat gebeurt er als je na bijvoorbeeld een ongeluk in het ziekenhuis komt en bloed nodig hebt, maar je bloedgroep niet bekend is?

Krijg je dan standaard bloed met bloedgroep 0 of kunnen ze even heel snel testen welke bloedgroep je hebt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja hoor, ze gaan je heel snel testen welke bloedgroep je hebt. Dat is zo gebeurt, en belangrijk genoeg om eerst te testen.

als er geen tijd is om het te testen krijg je bloedgroep AB+ want dat is altijd goed. Toegevoegd na 6 minuten: fysiologische zoutoplossing word gegeven tussen spoed en bloed om de vitale functies op gang te houden en een shock mogelijk te voorkomen

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bloedtransfusie

Als er tijd is om de bloedgroep te testen, zal dat zeker eerst gebeuren. Als er dat niet is, krijg je bloedgroep 0- toegediend. Deze staat bekend als de algemene donor, omdat iedereen deze bloedgroep kan ontvangen.

Men zou ook het volgende kunnen doen. Er zijn ook alternatieven voor transfusies van donorbloed: Voor het aanvullen van bloedplasma, dat bij een bloeding verloren is gegaan, gebruikt men al tientallen jaren zogenaamde kristalloïden, zoals 'Ringers lactaat', of colloïden, zoals 'Dextran' of 'Hetastarch'. Voor het zuurstoftransport kan een PFC-emulsie (perfluorcarbonverbinding) worden ingespoten. Bij "autotransfusie" wordt enige tijd vóór de operatie bloed afgenomen van de patiënt, zodat dit later eventueel kan worden toegediend. Op termijn zou Fluosol gebruikt kunnen worden als volledig alternatief, een 'kunstbloed' waarop een mens 72 uur zou kunnen overleven. Dit laatste product is nog steeds sterk in ontwikkeling en kan de huidige bloedproducten (nog) niet vervangen.

Bronnen:
wikipedia

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100