Hoe weet mijn lichaam dat ik te veel zout eet bijvoorbeeld? Hoe word dit "gesorteerd" zeg maar.

Hoe weet mijn lichaam de verschillende voedingsstoffen te scheiden zeg maar. Hoe weet het dat ik een tekort of overschot heb bijvoorbeeld aan vitamine c, vitamine d, vetten of wat dan ook.

Weet jij het antwoord?

/2500

Vitaminen werken weer anders dan zouten en andere stoffen. Een overschot aan vitaminen maakt volgens mij niet zoveel uit. Bij een tekort aan vitamine c kan de collageen synthese niet (goed) plaatsvinden waar je bindweefsel uit bestaat. Hierdoor kan scheurbuik ontstaan. Zouten als natrium en kalium zijn belangrijk voor de celfuncties -> denk aan ionenconcentraties, ze geven veel signalen door doormiddel van membraanpoortjes. Nou als er te veel of te weinig is, lijkt me dat het allemaal een beetje uit evenwicht is. Te veel zout lijdt oa tot een te hoge bloeddruk en geeft klachten als hoofdpijn. Toegevoegd na 16 minuten: Vetten en koolhydraten worden door de lever gemakkelijk uit elkaar gemaakt. Het lichaam "weet" hoeveel doordat het metabolisme onder invloed van de hormonenregelkringen staat -> insuline/glucagon>hypothalamus>hypofyse>bijnier/alvleesklier. Het is niet heel moeilijk maar wel uitgebreid. Glucagon en insuline zijn twee antagonisten van elkaar als de één hoog is is de ander laag.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100