Is waterpijpen schadelijk voor je longen?

Ik rook bijna altijd appeltabak. Eens in de twee à drie weken doe ik het meestal, maar dan wel 3 uur achter elkaar aan. Het is niet een hele grote waterpijp. (Zie afbeelding.)

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, de waterpijp is minstens even schadelijk als het roken van sigaretten, zo blijkt uit onderzoek. De concentratie koolmonoxide is bij de waterpijprokers vier keer hoger dan bij de sigarettenrokers. Bovendien bevat de waterpijptabak vaak meer nicotine dan de tabakmengsels voor sigaretten. Ook levert de waterpijp veel grotere hoeveelheden schadelijke stoffen als teer en koolmonoxide op dan een sigaret zonder filter. Waterpijprokers krijgen bovendien veel meer kankerwekkende stoffen binnen als arseen, chroom en nikkel.

Bronnen:
http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseact...

Nou en of het schadelijker is voor je longen. Er zit tabak in, maar geen filter. İk heb gehoord dat 1 heisje van de waterpijp gelijk is aan 1 hele sigaret. Dus wees er voorzichtig mee. En als ik jou was zou ik het niet elke dag nemen.

Het gerucht dat een waterpijp roken niet of minder schadelijk zou zijn dan sigaretten roken is onjuist. Vaak wordt gemeend dat dit het geval is onder de (onjuiste) veronderstelling dat het water de schadelijke stoffen uit de rook zou oplossen, of omdat het inademen van de rook minder prikkelend is voor de longen. Dit laatste komt echter door de aanwezigheid van waterdamp in de rook. Hoewel er wel wat schadelijke stoffen in het water oplossen, blijft zeer veel achter in de rook. Dus ja, het is schadelijk voor je longen. Ik vind 1x per 2 of 3 weken niet echt veel, al zou ik de uurtjes wat minderen. Maar als ik een echte brave burger ben zeg ik dat roken uberhaupt gewoon slecht is voor je natuurlijk. http://nl.wikipedia.org/wiki/Waterpijp

Het is zeker ongezond. Het is niet zo dat het water de schadelijke stoffen wegfiltert. Onderzoek heeft aangetoond dat je minstens zo veel schadelijke stoffen als monoxide binnenkrijgt als met een sigaret. Omdat een sigaret maar een minuut of 3-4 meegaat en je zo'n 3 uur rookt rook je dus zo'n 60 sigaretten per 2-3 weken. Naast het kankerverwekkende monoxide krijg je ook andere zware metalen uit de kooltjes in je longen. Waterpijp roken is dus wel degelijk slecht voor je longen.

Bronnen:
http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Waterpijp

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100