Waarom went een mens zo snel aan het 'lui' zijn?

Ik werk 55 à 60 uur per week en ben elke dag op om 4u30, soms om 3u en daar heb ik op dat moment geen problemen mee. Maar als ik vakantie heb dan lijkt het alsof ik niet op gang geraak.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit betreft een persoonlijke hypothese die opgaat voor veel mensen in uw situatie: Vermoedelijk leeft u op adrenaline. Doorgaans betekent dit dat u ontzettend veel werkt, bijzonder productief bent en zelfs buiten de werk-uren om heel veel dingen verzet krijgt. Rationeel gezien weet u wellicht dat u veel van uzelf vraagt en fysiologisch gezien leeft u op een "verhoogd stress-niveau". Dit betekent dat u uw lichaam onder druk zet en daarmee aanspoort tot adrenaline-productie. Dit maakt u bijzonder productief, maar is tegelijkertijd ook uitputtend op lange termijn en ondermijnt de weerstand. In verlofperiodes "valt u stil" omdat het adrenaline-gehalte drastisch daalt / normaliseert. Deze adrenaline-val en het relatieve tekort eraan, veroorzaakt vele ongemakken. 1) uw onderdrukte weerstand wordt niet langer gecompenseerd en u wordt makkelijk ziek tijdens verlofperiodes. 2) u raakt niet meer op gang en zelfs voor de simpelste taken lijkt u "de wilskracht" te missen, u voelt zich onverklaarbaar onproductief 3) het relatieve tekort aan adrenaline (en daaraan verwante hormonen en neurotransmitters) maakt dat u zich in dergelijke verlofperiodes makkelijke neerslachtig lijkt te voelen, terwijl u doorgaans waarschijnlijk de onstopbare persoon bent die de hele wereld aankan. 4) Bij absolute uitputting door de adrenaline-overdrive, riskeert u een burn-out waarbij u permanent (zijnde gedurende een lange periode, ook buiten de verlofmomenten) in deze staat van "stilvallen / ziekte / depressiviteit" zal vallen. Realiseer u het fysieke tekort aan adrenaline wanneer dit voorvalt in de verlofperiodes en gun uzelf de tijd om te recupereren. Twijfel vooral niet aan uw eigen capaciteiten in dergelijke situaties. Voorkom in de toekomst deze adrenaline-downs door uw lichaam op een iets lager stress-niveau te laten functioneren. U zal zich over de gehele lijn prettiger en productiever voelen. Dit kan bv. door het aantal werkuren te reduceren of door uzelf tussendoor compensatoire rust te gunnen voor deze overdaad aan werkuren.

Dat is niet lui maar een signaal van je lichaam. Zo wordt je gedwongen uit te rusten en te ontspannen. De natuur regelt het allemaal! Zeg nou zelf, elke dag zo vroeg op, 60 uur werken en als je thuis bent is er ook nog wel wat te doen dus kom je maar aan weinig ontspanning/ nachtrust toe. Je komt dus wat te kort en zo tankt je systeem weer bij. Rust brengt weer energie dus geef er aan toe en geniet!

Dat heb ik inderdaad ook. Als ik school heb moet ik om 6/7/8 uur opstaan. Waar ik geen probleem mee heb. Als ik dan vakantie heb slaap ik lekker uit. Maar als ik dan weer naar school moet is het lastig vroeg op te staan. Wat ik dan doe is het laatste weekend voor school ook vroeg op te staan. Dit helpt. Ik denk daarom dat het niet zozeer lui zijn is, maar dat je slaappatroon zich snel aanpast.

Ik zou zeggen dat 'lui' niet het juiste woord is. Eerder is het 'nietsdoen'. En nietsdoen is net wat jij nodig hebt op vakantie. Wen er dus maar lekker aan, zolang je kan. Je lichaam heeft dat nodig om weer in balans te geraken. Gelukkig kan je ontspannen op verlof. Veel mensen hebben zelfs dan nog stress.

Luiheid is de natuurlijke oermanier om optimaal met je energie om te gaan. Je lichaam vind het nemen energie het belangrijkste van de dag, omdat het zo van (overlevings) belang is zal je lichaam ook proberen zo optimaal mogelijk met je energie om te gaan, hoe meer je doet, hoe meer energie je kwijt raakt. Als moderne mensen wordt het uiterste van je gevraagd, dan kan je verwachten dat dan er een moment komt dat je rust moet gaan nemen, alle gedongen impulsen vallen weg en je geest en lichaam gaan zich langzamerhand ontspannen als je op vakantie bent. Vreemd is als je weet dat dit je voorland zal zijn, en je dit de rest van je leven gaat doen, ontspan je niet (verveling die meteen gaat optreden), en wilt juist weer dingen gaan doen, dit zal dan je overlevingsdrang zijn, immers je zal moeten gaan jagen (activiteit) om te eten, en daarna ontspannen om zo zuinig mogelijk met je energie om te gaan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100