Doen huisartsen in Nederland zelf echo's?

Of moet je daarvoor altijd doorverwezen worden?

Ik heb het dan niet over een echo bij zwangerschap maar om bijvoorbeeld de eierstokken te controleren op cysten. Ik heb donderdag een afspraak vanwege mijn onregelmatige cycli en vraag me af wat voor onderzoek er direct al gedaan zou kunnen worden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je zult dan over het algemeen doorgestuurd worden. Echoscopie is een specialisme, niet veel huisartsen zullen dat hebben geleerd, of in ieder geval niet zo uitgebreid. En bovendien beschikt een huisartsenpraktijk over het algemeen niet over een echo-apparaat.

Ik kan niet voor alle huisartsen spreken, maar mijn huisarts voert zelf echo's uit. Toevallig net gisteren een echo gehad om de aderen in mijn been te inspecteren. Er was angst dat ik misschien een trombosebeen zou hebben.

Bij mijn huisarts word je dan doorgestuurd naar het diagnostisch centrum. Daar prikken ze bloed en doen ze ook echo's en dergelijke. Succes!

Bij mijn huisarts worden geen echo's gemaakt. Hiervoor word je doorgestuurd. En wat je bij je huisarts kunt verwachten is ook verschillend. De een stuurt je door en doet zelf geen onderzoek en de ander verricht wel een kort lichamelijk onderzoek. De mijne stuurt meteen door.

De meeste huisartsen zullen je doorsturen voor een echografie. Om te kunnen zien wat je moet kunnen zien met een echo is een kunst op zich. Iedere huisarts zal dat niet kunnen. Ook moet je weten waar je precies moet zoeken, de diepte waar je naar iets kijken moet (je hebt dan een andere frequentie nodig) en hoe het er uit ziet op een echo. Ik denk dat er over het algemeen geen echo apparaat bij een huisartsen praktijk staat.

Ondanks de enkele huisarts die kennelijk wel een echo maakt hoort dit niet bij de huisarts geneeskunde. Deze apparatuur is veel te duur om efficient in een normale huisartspraktijk te kunnen inzetten. Daarnaast moet een arts ook zeer regelmatig werken met een dergelijk apparaat om zijn (diagnostische) vaardigheid bij te houden. Dat zou OF inhouden dat de arts veel onnodige echo's zou gaan maken (op kosten van de patient uiteraard via de zorg verzekering) OF hij zou onvoldoende ervaring hebben. Dit is dus echt iets voor een gespecialiseerde arts die de apparatuur effectiever kan inzetten voor de patienten bij wie dit echt nodig is.

Huisartsen die zelf echo's maken zijn uitzonderingen. De prijs lijkt me een kwestie van een investering die zich wel terugverdient maar het maken van een echo is wel een verrichting die tijd kost en geleerd moet worden. Pas sinds kort doet de verloskundigenpraktijk (4 verloskundigen) waarmee wij samenwerken zelf de echo's. Daarvoor gingen zwangeren voor de termijnecho naar het ziekenhuis.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100