Helpt ritalin ook bij mensen met een angsstoornis (hyperventilatie, depersonalisatie, claustrofobie)?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee. Ritalin (Methylfenidaat) wordt in beginsel uitgeschreven voor ADHD en in sommige gevallen bij narcolepsie. De werking is in principe opwekkend en kan in zeldzame gevallen zelfs angststoornissen opwekken. Voor angststoornissen worden meestal valium achtige stoffen voorgeschreven zoals Diazepam (Benzodiazepines), en soms ook medicijnen die ook wel worden voorgeschreven bij depressies, de SNRI (Selective Serotonin and Noradrenaline Reuptake Inhibitor). Als je last hebt van een angststoornis kun je het beste contact opnemen met je huisarts, die kan je doorverwijzen naar een specialist. Het is sterk af te raden om zelf met verschillende medicijnen te gaan experimenteren.

Angststoornissen, hoe akelig ook zijn relatief makkelijk te genezen. Ga naar een arts, therapeut, al of niet alternatief, waar je je goed bij voelt. Deze kan helpen.

Ik weet dat het geen antwoord is op je vraag, maar ik heb zelf ook veel last van hyperventilatie en angst dus wil je toch graag adviseren. Bij mij helpt de ademhalingstherapie buteyko methode heel goed. Je kan dit opzoeken op internet. Als de hyperventilatie verminderd zal je angst vanzelf afnemen!

Beginnende angststoornissen zijn soms goed te behandelen door een combinatie van therapieën en medicijnen. (Ritalin hoort daar overigens niet bij!). In overleg met je huisarts kun je het beste op zoek gaan naar een therapeut die gespecialiseerd is in behandeling van angststoornissen. Hardnekkige angststoornissen zijn moeilijker te behandelen. Verschillende ziekenhuizen hebben een Angstpolikliniek gespecialiseerd in de behandeling van angstklachten. In zulke poli's werken verschillende hulpverleners (artsen, psychologen, psychiaters, (fysio)therapeuten) samen en door die bundeling van kennis en ervaring wordt meestal adequate hulp geboden, toegespitst op jouw klachten. Ik ken verschillende mensen die, na tientallen jaren met angstklachten te hebben rondgelopen, uiteindelijk veel baat hadden bij een combinatie van antidepressiva en therapie bij zo'n angstpoli. Zeker bij langdurige/hardnekkige angststoornissen is dit een aanrader!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100