''Leeft'' het hoofd van een onthoofd persoon nog een aantal seconden na de onthoofding?

Dat vertelde mijn vader gisteren, dat het hoofd van een persoon die onthoofd is (door bijv. een guillotine) nog heel kort ''leeft'' (dat bijv. de ogen nog knipperen) klopt dit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De hersenen heben zo'n rote hoeveelheid zuurstof nodig dat die vrijwel direct stoppen met functioneren nadat de bloedtoevoer die de hersnenen van zuurstof voorziet wordt afgebroken. Zien, horen en denken zit er niet meer in. Ook niet voor een fractie van een seconde. Reflexen, zoals nog een keer knipperen van de ogen, zullen ook niet optreden. In de rest van het lichaam kunnen na onthoofding nog wel reflexen plaatsvinden. Iedereen kent wel de uitdrukking; "als een kip zonder kop rondrennen. Wanneer een kip wordt ontkopt, kan die mogelijk nog wel een stukje rennen. Dat komt omdat er in het kippenlijfje reflexen optreden. Bij de mens kan dit ook gebeuren. Na onthoofding gaan prikkels vanuit de ruggengraat naar de spieren, waardoor bijv. armen en benen nog bewegen. Die reflexen zijn erg hevig en ongecontroleerd. Dat duurt een paar minuten. Omdat er geen zuurstof meer bij de spieren komt, verzuren deze en stoppen uiteindelijk met bewegen. Toegevoegd na 3 minuten: Elke neurochirurg zal dit bevestigen. ik heb het zelf ooit eens van een neurochirurg gehoord die ik ooit geïnterviewd heb.

Zou best kunnen, maar die ogen knipperen dan denk ik eerder als laatste zenuwtrekje. Je zal niet meer bewust leven denk ik

Het zijn dan eerder de hersenen die nog wat activiteit hebben. De persoon zelf is dan toch echt wel dood.

Alles in het lichaam bestaat uit cellen en die cellen zijn niet meteen dood. Ook na onthoofding zitten er dus nog levende cellen in het hoofd ( en rest van het lichaam). Toegevoegd na 1 minuut: Dat over die ogen lijkt mij trouwens een fabeltje :)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100