Als dik zijn zo ongezond is, waarom zijn dikke mensen dan nog niet uitgestorven maar neemt hun aantal juist toe ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Sommige mensen hebben van nature een aangeboren voorkeur voor vet en zoet eten, kalorierijk eten, eten dat in een wereld waarin voedsel schaars is, je nooit weet wanneer de volgende maaltijd komt en er lange periodes zonder overbrugd moeten worden. Dat was dus een slimme overlevingsstrategie, dus veel mensen hebben die voorkeur nog : evolutie gaat bij lange na niet zo snel als de culturele ontwikkeling van de laatste pakweg 100 jaar. Wij leven in een wereld waarin die voedselvoorkeur niet langer een evolutionair voordeel is, tenzij er nog eens een goede hongerwinter ofzo uitbreekt. Die kans is erg klein natuurlijk. Eigenlijk is extreem overgewicht niks meer of minder dan ' collateral damage' van wat in principe een mooie overlevingsstrategie was. Maar in de huidige maatschappij is gezond, goed en calorierijk voedsel in onbeperkte mate voor handen en bereikbaar, en hebben we het mogelijk gemaakt zo ongeveer het hele leven in zittende positie door te brengen zonder ook maar één calorie te verspillen. Dat laatste is misschien nog wel erger dan het eerste. Waarom ze nog niet uitgestorven zijn, is omdat de evolutie het niet kan bijbenen. Maar op de hele, hele lange duur zul je gaan zien dat dikke mensen minder kinderen zullen krijgen (minder vruchtbaar worden - vanaf ongeveer 160 kilo bén je al verminderd of zelfs niet meer vruchtbaar) en die voorkeur minder frequent wordt. Daar gaat echter wel duizenden jaren overheen. Bovendien zijn er ook steeds meer mensen die wel die voorkeur hebben, maar er voor kiezen anders te eten om niet dik te worden / af te vallen. Daarmee blijft de vruchtbaarheid, maar ook het gen voor de voedselvoorkeur, intakt. Kwestie van een hele hele lange adem dus. Toegevoegd na 2 minuten: In een omgeving waar voedsel schaars is, is dik zijn nog steeds - net als vroeger - een welvaartssymbool en zelfs schoonheidsideaal. In een omgeving waar iedereen zonder moeite dat ideaal zou kunnen bereiken, is het tegenovergestelde dus ineens het hoogst bereikbare : graatmager blijven in een zee van voedsel. Niks is zo betrekkelijk als schoonheid, zullen we maar zeggen.

Omdat natuurlijke selectie / evolutie veel complexer werkt dan jij nu lijkt te suggereren. Zeker wanneer het de mensheid betreft. Je zou kunnen zeggen dat de mensheid door haar intelligentie het evolutionaire proces indrukwekkend naar haar hand heeft weten te zetten. Begrijp me niet verkeerd: het is wat mij betreft nog steeds evolutie.

Er komen steeds meer mensen, die steeds ongezonder eten. Dus natuurlijk neemt het aantal dikke mensen toe. Ze leven wel wat korter dan normale mensen. Alleen niet dat ze geen 65 kunnen worden, en dat is op zich toch nog best een leeftijd.

Ik denk dat "uitsterven" en dik worden niet veel met elkaar te maken hebben. Mensen blijven gemiddel nog lang leven na hun biologisch reproductieve periode (of kort door de bocht: ze worden pas vooral dik als ze kinderen hebben gekregen). Er is veel onderzoek gedaan en aangetoond dat dikke mensen gemiddeld minder lang leven dan dunnere mensen. Maar ze sterven niet voordat ze kinderen krijgen. Daarnaast is het dik worden ook vaak een omgevingsprobleem en veel minder een erfelijk probleem. Dat mensen dikker worden komt door maatschappelijke invloeden. Je kunt hierop niet zomaar de wet van "natuurlijke selectie" op los laten.

Ze nemen toe omdat we leven in een maatschappij waar overvloed is. Ze sterven niet uit omdat ze korter leven, maar niet zo kort dat ze doodgaan vóórdat ze kinderen krijgen. Met andere woorden: wel ongezond, geen Darwin-award.

als dik-zijn uitsluitend een kwestie was van erfelijkheid, zou er misschien een eenduidig antwoord kunnen zijn op je vraag... maar dik zijn heeft ook te maken met de hoeveelheid en kwaliteit van de voeding... en de meeste dikke mensen krijgen vooral gezondheidsproblemen, nadat ze al geslachtsrijp zijn geworden, dus de voortplanting wordt er in die zin niet door benadeeld... wellicht denk je dat de voortplanting wel wordt benadeeld door het uiterlijk, omdat slank zijn in onze maatschappij zo wordt verheerlijkt, maar je zou er van versteld staan hoeveel mensen het heerlijk vinden om met een lekkere dikkerd te rollebollen...

Dikke mensen kunnen natuurlijk niet uitsterven, omdat uitsterven te maken heeft met het heengaan van een soort. Dan is 'uitsterven' een verkeerde woordkeus. Dikke mensen worden echter vrijwel nooit oud. En nu heb ik het dus over mensen met een behoorlijk overgewicht he! Ik sprak een keer een patholoog, en deze vertelde dat hij in zijn 20-jarige carriere nog NOOIT een zeer zwaar iemand op de tafel had gehad die ouder was dan 55 jaar. Dat is de consequentie van zwaar overgewicht: Men wordt niet oud. Dat mensen steeds dikker worden heeft te maken met het feit dat het voedingspatroon in het westen steeds vetter, overvloediger en ongezonder wordt. Overigens: Het aantal dikke mensen neemt toe, maar op veel plaatsen in de wereld sterven steeds meer mensen van de honger.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100