Wat kan je doen tegen insomnia?

Ik werk de laatste tijd wat vaker door tot ongeveer middernacht, maar als ik dan naar bed ga kan ik alsnog niet slapen, terwijl ik wel moe ben... Hoe kan ik dat effectief aanpakken? Stoppen met werk is geen optie.

Weet jij het antwoord?

/2500

Melatonine, vrij te kopen bij drogist,goedkoop,effectief,niet verslavend,neem niet te veel,klein dosis (0,2/0,3 mg) op hetzelfde tijdstip .Zoek meer info over slaap-hygiene.

Maar misschien is je werk herorganiseren één van de mogelijkheden: ochtenduren zijn ook of kunnen ook productief zijn, en dan kan je de avond ontspannen doorbrengen, misschien in gezinsverband of anderszins. Ook is het aan te raden eens je gewoonten tijdens je 'bezigheden' na te gaan: drink je koffie? Eet je cafeïne-houdende of andere soorten stimuli-bevattende snoepjes of zo? Of maak je je bezorgd ten gevolge van toenemende prestatiedruk? Of bouw tijdens je 'naar je rust toe-periode', 'n paar ontspannende momenten in onder de vorm van rustpauzes, waarin een beetje 'lichaamsbeweging je in de 'mood' brengt om je bed op te zoeken. Of ben je mogelijk in een soort 'depressieve toestand aan het geraken en is doktershulp misschien de sleutel? Stel het in zulk geval niet uit gespecialiseerde hulp en zorg te zoeken. Of gaat er ergens diep in je binnenste een ander soort van 'overbezorgdheid' schuil? Misschien vrees voor verlies van je job, of bezorgdheid voor je zaak. In dat geval zegt de Heilige schrift: '(Prediker 5:11-13) 11 Wanneer goede dingen vele worden, worden degenen die ervan eten stellig vele. En welk voordeel is er voor de voortreffelijke bezitter ervan, dan [er] met zijn ogen [naar] te kijken? 12 Zoet is de slaap van degene die dient, of hij nu weinig of veel eet; maar de overvloed die de rijke toebehoort, staat hem niet toe te slapen. 13 Er bestaat een ernstige rampspoed die ik onder de zon heb gezien: rijkdom die wordt bewaard voor de voortreffelijke bezitter ervan tot zijn rampspoed.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100