Is het Boeddhisme echt geen religie? Dus wat is de definitie van een religie en is Boeddhisme er dan 1?

Ik weet dat Boeddha een mens was, dat er geen God is, dat we niet gedwongen worden in een hogere macht te geloven, dat we niet hoevel geloven in leven na de dood, dat we niet terug komen in een andere vorm. Maar het gaat mij hier om de term religie en of Boeddhisme er 1 is :o)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Volgens de Dikke van Dale is de omschrijving van een religie als volgt: geloofsleer, godsdienst, het dienen, aanbidden, vereren van God. Het Boeddhisme wijst het hele hindoeïstische godenpantheon af en is daarmee geen godsdienst in de strikte zin van het woord. Het kastesysteem en priesterbemiddeling worden afgewezen Je hoeft geen boeddhist te zijn om als boeddhist te leven. Boeddhisme is een levenswijze volgens een uitgekiende psychologie en geen religie met een God of pantheon. Daarom kan iedereen de boeddhistische principes toepassen in zijn leven, ook een christen. Proberen als een goed mens te leven, is de diepste de kern van het boeddhisme. Boeddhisme is een levensovertuiging. Boeddhisme betekent zelfonderzoek. In de vraag naar de oorsprong en opheffing van het lijden waarschuwt de Boeddha ons niets aan te nemen van anderen. Niet van geschriften of openbaringen, niet van leraren, niet van de traditie en ook niet van hem. Hij spoort ons dus aan onze blik naar binnen te keren.

Bronnen:
http://books.google.nl/books?id=qGrJWy9tdH...

Ja hoor dat mag je zo noemen... En dan nog het meest in de Japanse Zenkloosters... Daar leeft het boeddhisme nog sterk voort... Maar vergis je niet, dat gaat daar er behoorlijk hard aan toe... De monniken zitten daar de hele dag op hun plek en er loopt er een rond die continu controleert of er niet eentje aan het wegdommelen is, en die krijgt me een mep met een bamboestok, als dat zo is... Het is niet voor mietjes... Maar Boeddhisme mag je zeker een religie noemen...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100