Wat te doen in zo'n conflict?

Iemand zegt bijvoorbeeld: 'De duivel bestaat.' Hierdoor krijg ik de behoefte om mezelf of iemand/iets te verdedigen.

We weten allebei dat we de ander niet kunnen overtuigen binnen deze stelling van ons eigen gelijk, en we weten dat we allebei even onwetend zijn. Geen discussie over mogelijk.
Waar het conflict vervolgens over gaat: ik (agnost) ga er tegen in met 'Vind je het niet lastig om de controle over je leven gedeeltelijk toe te vertrouwen aan een duivel wanneer je ook een god en ouders hebt?'. Waarop de ander verontwaardigd is over het feit dat ik tòch een discussie begin. En ondertussen graag zelf wil blijven vertellen over zijn/haar mening.

Een klassieke situatie voor onnodige irritaties/conflicten. Hoe ga je hier mee om wanneer je er in zit? Kun je het voorkomen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Lees het nieuw uitgebrachte boek van Marshall Roseberg over "Geweldloze communicate" . Hierin zitten goede aanknopinspunten om de dialog met respect voor jouw eigen en andermans meaning San te gaan. Het gaat er nl. niet om wie er gelijk heeft en dat twee mensen over hetzelfde verschillend kunnen denken. Toegevoegd na 1 dag: Paar drukfoutjes van mij en mijn iPod. "meaning San" is dus "mening aan". Ik heb last van de engelse taalcorrectie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100