Is er wel een permanent negatief gevolg van te vaak douchen?

Ik denk zelf van niet ervan uitgaande dat je niet steeds weer shampoo en zeep gebruikt. Kijk je huid zal wat droger zijn en je haar wat vaker nat maar voor de rest kan ik mij geen nadeel verzinnen. Ook omdat wij van water zijn en we zoveel water moeten drinken op een dag, zou je haast denken dat veel douchen misschien wel heel goed is juist (toch?).

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat we voor een groot deel uit water bestaan, en veel water moeten drinken, wil niet zeggen dat het ook goed voor ons is de hele dag in water te weken ; een mens is tenslotte geen waterdier, en we zijn er ook niet op gebouwd. Dat merk je vooral als je een dagje te lang gezwommen hebt - of in bad gelegen. Dat kan zelfs pijn doen aan de huid van je handpalmen en voetzolen. Onze huid absorbeert namelijk geen water; integendeel : we drogen er van uit. Vaak en lang douchen zal dus alleen maar resulteren in een droge huid, die je echter met de juiste verzorgingsproducten wel weer op de rails krijgt - als je geen al te erge aanleg hebt voor eczeem en andere huidaandoeningen die daardoor juist verergeren. Ook moet je je buitengewoon zorgvuldig afdrogen, want waar met name huidplooien vochtig blijven, ben je erg vatbaar voor uitslag, schimmels en smetplekken. Ook heeft je huid van nature een beschermend laagje, dat je onder andere moet beschermen tegen ziektekiemen, en dat je er met teveel douchen keer op keer afspoelt, zodat je huid het opnieuw moet opbouwen. Naast dat het dus voor je huid niet goed is (al kun je de schade beperken) is teveel douchen een ramp voor het milieu. Je verspilt enorm veel drinkwater plus gas om het te verwarmen (want ik neem aan dat je geen koude douches bedoelt), en vervuilt dat ook nog eens met zeep en shampoo's, om nog maar niet te spreken van de extra middelen die je nodig hebt om je huid in conditie te houden. Ook die vervuilen natuurlijk het milieu, via het water en bij de productie. en die schade is allemaal blijvend. Permanent teveel douchen is dus niet alleen behoorlijk ongezond, het is ook buitengewoon milieuvervuilend en daarmee feitelijk asociaal gedrag. (Maar dat horen mensen niet zo graag).

Allereerst is het heel erg verfrissend en je voelt je lekker na een douche...Je huid voelt altijd wat droog aan daarna, vanwege de hardheid van het water, maar dat compenseren we weer met een creme. Echt iets negatiefs is alleen dat zoveel verbruik van water milieu-onvriendelijk is.... Eenmaal per dag douchen is normaal als je niet overmatig transpireert.

Twee keer per week douchen is aanbevolen. Maar zelf één keer per week volstaat, mischien in combinatie met 's ochtends je gezicht wassen en deodorant. Elke dag douchen geeft veel mensen een te droge huid. Dit geeft een 'schrale' indruk.

Ons lichaam kan, als het gezond is, uitstekend voor zich zelf zorgen en heeft een prima afweer tegen bacteriën en virussen. Op onze huid zit een soort vet laagje om ons tegen van alles te beschermen. Het houdt onze huid soepel, gezond en gaat infectie's tegen. Ook is onze huid voor een groot deel zelfreinigend en zelf genezend. Dit alles verstoor je door veel te douchen. Hierdoor ga je sneller stinken en moet je meer deodorant en shampoo gebruiken. Door te veel douchen worden we dus ook vieser!!

Water en zeep reinigen de huid, maar tegelijkertijd worden de huidvetten letterlijk weggespoeld. Hierdoor verliest de huid zijn barriére en daarmee ook juist veel water. Het is dus een beruchte denkfout die veel mensen maken: door de huid met water en zeep te wassen wordt de huid misschien wel schoon, maar juist droger in plaats van vochtiger. Mensen met jeuk en droogte van de handen hebben de neiging om deze minutenlang een onder een stromende koude kraanwater te zetten omdat dit de jeuk stilt. Helaas geeft dit maar een tijdelijk effect; nadat de handen afgedroogd zijn, worden ze nog droger dan vóór het wassen en komt de jeuk net zo hard weer terug. Mensen die in het dagelijks leven veel met water, zeep en reinigingsmiddelen werken hebben dus ook een verhoogd risico op droge huid, vooral aan de handen. Bij sommige beroepen bestaat een grote risico op uitdroging van de huid. Bijvoorbeeld omdat beroepshalve de handen veel gewassen moeten worden of door direct contact met stoffen die de huidvetten kunnen oplossen. Bekende voorbeelden zijn verpleegkundigen, artsen, schoonmakers, koks, monteurs, horeca medewerkers etc.

Bronnen:
http://www.huidarts.com/cgi-bin/patinfo.pl...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100