Waarom krijg je een 'groezel' (rilling) als je iets lekker warms vastpakt (mok thee of zo) of in een warm bad/onder douche stapt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Grappig! Het klopt precies wat je zegt. Het komt ook voor, als je even uit bed gaat, en je warme bed weer instapt :-) Het is waarschijnlijk een reflex. Pas als je iets warms voelt, besef je hoe koud je het had. Dus zonder dat warme, van bad, bed of mok, te voelen is dat besef er niet, en de groezel is er ook niet. Die komt dus pas, als je hersenen kunnen vergelijken. Leuke vraag!

Hoogstwaarschijnlijk wordt dat gevoel veroorzaakt door neurotransmitters zoals o.a. adrenaline. Adrenaline komt in grote hoeveelheden vrij bij angst en stress, maar ook bij woede, kou, hitte, pijn en fysieke arbeid. Ga maar eens onder een ijskoude douche staan en je krijgt hetzelfde effect, maar dan nog nét even wat heftiger.

Reflexen werken via chemische reacties. Men heeft pas zeer recent ontdekt dat zelfs op celniveau al het onderscheid wordt gemaakt tussen een taktiele (bijv. naald) en een thermische (jouw voorbeelden) prikkel. Je lichaam reageert dus op temperatuurverschillen en gaat even in beveiligingsmodus. Het lichaam zit ondanks alle complexiteit tegelijk ook eenvoudig in elkaar en heeft geen andere reactie dan deze (in reflex-reactietijden gesproken). Je verstand weet in elk geval wel snel wat er volgt, maar je lichaam kan dat op dat moment nog niet weten. Het leukste experiment in fysica vond ik trouwens, je hand links in warm water, je hand rechts in koud water en dan samen in lauw water. Twee totaal andere gewaarwordingen. Hoort bij hetzelfde volgens mij. Weet je trouwens dat een lach ook ontstaat als je klein bent en bijv. je moeke (100% vertrouwenspersoon op dat moment) je op schoot laat vallen en je een schrikreactie krijgt, die meteen gecorrigeerd wordt door het feit dat tegen dat je wil huilen al ziet dat er niets gebeurd en je de lach van je moeke imiteert. Lachen heeft dus ook met angst te maken. En zo heb je dezelfde tegenstelling hier.

Bronnen:
Het vele haar op mijn lichaam

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100