Kan je uitdrogen door te huilen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nou nee hoor, in je traanzakjes zit een beperkte hoeveelheid vocht. Het verlies van dat traanvocht heeft geen invloed op de vochthuishouding in de rest van je lichaam.

Als je er niet voldoende bij drinkt - uiteindelijk wel. Maar dat lijkt me wel zuiver theoretisch. Met huilen verlies je zouthoudend vocht - niet alleen tranen maar ook vaak een heleboel snot (die via je traanbuisjes in je neusholte terecht is gekomen), maar voor je van een bepaald percentage vocht- en zouttonttrekking kunt spreken, moet je wel heel erg veel verdriet hebben. Maar het glaasje water als iemand huilt zou best eens een belangrijkere functie hebben dan alleen maar troost bieden. Of je er in de praktijk ook écht gevaarlijk van kunt uitdrogen, betwijfel ik. Je hebt waarschijnlijk eerder al dorst dan dat het vochttekort te groot wordt. Veel eerder.

De traanzakjes zitten achter het ooglid (zie afbeelding) en zorgen ervoor dat het hoornvlies vochtig blijft. Dat is belangrijk voor de breking van het licht. Zonder vocht zie je wazig, wat ik wel eens heb meegemaakt toen ik wat ontstekingen had onder het ooglid. Het teveel aan vocht gaat via de traanbuisjes aan de binnenkant en komt in de neusholte. Dat merk je goed als je huilt, omdat je dan een waterige neus krijgt (gaat snotteren). De productie van traanvocht is 1 microliter/minuut dat voldoende is om het oog vochtig te houden. Als je huilt is de voorrraad zo leeg en kan je niet meer "vochtig" huilen. Emotioneel kan je natuurlijk nog wel "huilen". Dat antwoord is ook al gegeven. Het traanvocht bevat naast zoute stoffen ook een eiwit dat bacteriën onschadelijk maakt. Door te huilen verlies je wat vocht, zout en dit eiwit (lysozym), maar de hoeveelheid is zo weinig dat je lichaam dit zelf aanvult. Toegevoegd op 21-06-2009 13:21:47 In de bron zet ik nog wat extra artikelen over te waarom van huilen.

Bronnen:
http://hersenletsel.net/overzicht/artikele...
http://nl.wikipedia.org/wiki/Traanvocht
http://www.science.edu.sg/ssc/detailed.jsp...
http://www.tribuneindia.com/2002/20021208/...

De anderen hebben je heel behoorlijk geantwoord. Ik geef je alleen nog een kleine toelichting. Uitdrogen heeft niets te maken met het uitdrogen van lichaam. Het laatste door vocht tekort. In dat geval zou ook je bloedruk vervaarlijk kunnen dalen. Het uitdrogen van de ogen is zeer wel mogelijk maar zijn gerelateerd aan de traanzakjes. Ogen kunnen uitdrogen men spreekt dan van droge ogen. De grap is dat je dan last hebt van brandende ogen die juist tranen. Deze kunnen verholpen worden met een druppel vidisic een gel die op het oog gedruppeld wordt het koelt en geeft weer vocht aan de ogen. Ouderen hebben hier veel last van maar ook diabeten. Groetjes Addy

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100