Zit er ziekte kiemen oa virus, bacteriën en schimmels in de Sauna?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja die zitten overal.

Op zich wel maar een sauna wordt vrij warm, de meeste overleven het daar niet

ja natuurlijk. sommige kunnen zelfs heel goed gedijen in een warme omgeving. Een griepvirus zal dan ook sneller door gegeven kunnen worden in een sauna dan buiten de sauna.

Microorganismen (m.o.) zijn overal aanwezig. In de microbiologie zegt men dan ook "het milieu selecteert". Wat wil zeggen dat de omgevingsfactoren bepalen welke m.o. er kunnen (over)leven. M.o. groeien op de polen bij extreme koudes, in heet water geisers en zelfs bij onderwater vulkanen waar de temperaturen en de druk beiden extreem hoog zijn. Dus ja, ook in de sauna kunnen (ziektekiemen) aanwezig zijn. Omdat je vaak met meerdere mensen in de sauna zit is er een gerede kans dat je elkaar zou kunnen infecteren. Echter, de meeste ziektemakers houden van een temperatuur die gelijk ligt aan onze lichaamstemperatuur en zullen bij hoge sauna temperaturen redelijk snel afzwakken en niet goed in staat zijn om jou alsnog te infecteren. Neem je ook nog eens het feit dat de sauna je weerstand verhoogt (wel het koude bad / douche erbij nemen), dan kun je stellen dat de kans op tegen een ziektekiem op te lopen, niet opweegt tegen de voordelen van een sauna.

Overal zitten ziektekiemen, waarom zou je dat willen weten? Als je daarvoor niet naar de sauna zou gaan kun je beter geen kraan, deurklink, trapleuning, snoepautomaat en (het ergste) GELD aanraken. Een micro-organisme of microbe is een organisme dat te klein is om met het blote oog te zien. Hieronder vallen alle eencellige zoals bacteriën, protozoa (waaronder de amoeben), eencellige algen en schimmels (waaronder de gisten). Virussen en prionen worden niet tot de micro-organismen gerekend (maar wel tot microbiologie), omdat ze niet als levend worden gezien Micro-organismen kunnen overal gevonden worden in de natuur, zelfs in poolgebieden, woestijnen, geisers, net onder de oppervlakte van rotsen en op de bodem van de oceaan. In grote aantallen komen ze voor op de huid, in het spijsverteringskanaal, in de grond, in water en in de lucht. Veel micro-organismen gebruiken restanten van andere organismen als voedsel.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100