Hoe onstaat kramp? En wat is kramp eigenlijk?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Normaal zijn in de spier niet alle vezels gelijktijdig actief. Terwijl een deel van de vezels samentrekt "rust" de rest uit. Het "werken" en "rusten" wisselt met een grote frequentie. Op die manier kan een spier gedurende langere tijd blijven presteren. Kramp is een plotse, onwillekeurige samentrekking van alle spiervezels van een spier, meestal tijdens of na intensieve sportbeoefening. Spierkramp ontstaat doordat de zenuwen die de spieren doen samentrekken, verkeerd reageren en te veel signalen doorsturen om samen te trekken. Soms verschijnt spierkramp zonder aanwijsbare oorzaken maar meestal zijn er herkenbare oorzaken aanwezig. Het fenomeen kramp is nog niet helemaal duidelijk. Mogelijke oorzaken zijn: · Een verstoorde bloedtoevoer met als gevolg een zuurstoftekort in de spier zoals bijvoorbeeld bij het dragen van te strakke kousen. · Een laag glucose(suiker)gehalte in de spier. · Een zouttekort door zoutloos dieet. · Vochtverlies (overvloedig zweten), wat kan leiden tot een verstoorde elektrolytenbalans. · Overbelasting (uitputting) door b.v. een slechte conditionele voorbereiding. · Vermoeidheid.

Bronnen:
http://www.blessure-aanwijzer.nl/kramp.htm

Iets met vocht te maken dacht ik

Samentrekken van je spieren

Tekort aan zuurstof toevoer naar je spier.

Kramp kan verschillende oorzaken hebben. Het kan komen door medicijngebruik, uitdroging/vochtgebrek en ook na een flinke belasting van de spieren (vb na het sporten) kun je het krijgen Kramp is een plotselinge en onwillekeurige samentrekking van alle spiervezels in een spier. Als een spier 'normaal' functioneert dan zijn niet alle spiervezels tegelijk actief

Kort gezegd is kramp een verzuring van je spieren, je spieren maken afvalstoffen en moeten die kwijt, als dat niet snel genoeg gebeurd krijg je kramp.

Kramp kan ook veroorzaakt worden door magnesium tekort. En idd vocht.

Kramp is het plotseling onwillekeurig samentrekken van een spier of van meerdere spiergroepen. Dit samentrekken van de spieren gaat meestal gepaard met pijn door de grote kracht van het aanspannen van de spieren. Krampen kunnen ontstaan in gezonde mensen en hoeven daarom niet op een ziekte te wijzen. Dit samentrekken van je spieren ontstaat meestal na zware lichamelijke inspanning, maar kan ook tijdens het slapen ontstaan. Wanneer mensen het over kramp hebben, wordt al snel aan kramp in de skeletspieren gedacht. Dit zijn de spieren die je willekeurig kunt besturen, zoals je kuiten. Maar ook in je organen kan kramp ontstaan. Organen zoals je maag en je darmen bevatten ook spieren, alleen kun je deze zelf niet besturen. Waardoor ontstaat kramp? Er kunnen voor kramp allerlei oorzaken worden aangegeven. ◦Één hiervan is een verminderde bloedtoevoer naar de spieren. Dit is ook de reden waarom wordt gewaarschuwd om na het eten niet te gaan zwemmen. Wanneer je net hebt gegeten, gaat een groter gedeelte van je bloed naar je maag en je darmen om het eten te verteren. Je spieren lopen dan een groter risico om te weinig bloed te krijgen en hierop wordt dan gereageerd met kramp. ◦Verlies van vocht en zouten, bijvoorbeeld door zweten en uitdroging. Deze krampen ontstaan bij zware inspanning in grote hitte en worden ook wel hittekrampen genoemd. ◦Ook bij extreme kou kunnen je spieren gaan verkrampen. ◦Een tekort aan suiker (glucose) in het bloed kan een andere oorzaak zijn voor het ontstaan van spierkramp. ◦Als bijwerking van bepaalde medicijnen. ◦En als laatste vermoeidheid. Is er wat aan te doen? Een veelgebruikte methode om kramp over te laten gaan is het strekken van de spier. Doordat de spier langer wordt gemaakt, ga je het samentrekken ervan tegen. Wanneer de kramp eenmaal voorbij is kan ook masseren helpen. De spier raakt hierdoor ontspannen en het kan ook helpen tegen de spierpijn die kan volgen na de kramp. Wanneer de kramp is ontstaan door een zout- of suikertekort, is het het beste dit tekort aan te vullen. Door bijvoorbeeld tijdens of na het sporten een sportdrank te drinken kunnen deze tekorten tegen worden gegaan en de kramp mogelijk voorkomen worden.

Bronnen:
http://www.hoewerktmijnlichaam.nl/antwoord...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100