is de lucht die uit de schoorsteen van een open haard komt schadelijk

Mijn buren hebben 2 huizen verderop een open haard die vrijwel constant aanstaat, maar nu komen die uitlaatgassen of rook via openstaande raampjes mijn huis binnen.
Dit ruikt altijd erg doordringend en vind ik niet prettig, en wilde dan ook weten of dit schadelijk is voor mijn gezondheid.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hout stoken lijkt onschuldig, maar kan heel wat luchtvervuiling veroorzaken. Een slecht gestookte houtkachel of open haard veroorzaakt meer vervuiling dan 100 gaskachels bij elkaar. Dat komt omdat de verbranding vaak onvolledig is, als gevolg van een te lage verbrandingstemperatuur of een gebrek aan zuurstof. De belangrijkste vervuilende stoffen die bij het stoken van hout vrijkomen zijn koolmonoxide en koolwaterstoffen, waaronder PAK's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen). Ook ontstaan zeer giftige dioxines. Koolmonoxide (CO) veroorzaakt koolmonoxidevergiftiging. In kleine concentraties irriteert het slijmvliezen en longen. Koolwaterstoffen kunnen ongezond zijn en dragen bij tot smogvorming. Een aantal PAK's zijn kankerverwekkend. Zelfs een houtkachel waarin alleen ongeverfd, goed gedroogd hout wordt gestookt, vervuilt de lucht. Zo schoon als een gaskachel zal het nooit worden. Bovendien is de wereldhoutvoorraad niet onuitputtelijk. Hout kan beter duurzaam worden toegepast, zoals in de bouw, dan als brandhout. Toegevoegd na 4 minuten: Buitenshuis zorgen open haarden en houtkachels voor gezondheidsproblemen bij omwonenden, met name bij mensen met ademhalingsproblemen, toch 5 à 10 % van de bevolking.

Bronnen:
http://reocities.com/rainforest/vines/5740...

Ja, en wel vele tientallen zoniet honderden malen schadelijker dan de relatieve tabaksrook waar zo hysterisch over wordt gedaan, want openhaard-rook bevat heel veel roet dat slecht is voor je longen, en bovendien gooien mensen lang niet alleen maar schoon brandhout in de open haard. (Om in de zomer over de vuurkorven nog maar te zwijgen ; dat zijn ware vuilverbranders). Ik heb veel als postbezorger gewerkt, en als ik in de winter door bepaalde wijken moest lopen bij bepaalde weersomstandigheden, waardoor je voortdurend door de openhaardlucht loopt, had ik daar - als zware roker !! - vaak twee tot drie dagen last van. Het is zelfs een van de redenen dat ik met het werk heb moeten stoppen. Ik begrijp dan ook niet dat het nog altijd niet verboden is om op dergelijke totaal onverantwoorde wijze het milieu te vervuilen, want een uurtje open haard komt nog niet eens in de buurt van tien jaar roken, misschien wel 20. Het geeft denk ik ook goed de hypocrisie aan die rond dit onderwerp hoogtij viert. Toegevoegd na 44 seconden: foutje ; tweede zin : de relatief schone tabaksrook Toegevoegd na 32 minuten: (Een goeie tweede trouwens qua luchtvervuiling waar ik als postbezorger behoorlijk last van kon hebben is de lucht die van de vele wasdrogers naar buiten blaast. Maar dat kan bij mij ook met mijn parfumallergie te maken hebben.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100